Κι όμως η Γ.Γ. κατά της Διαφθοράς έχει κάνει τη δουλειά της

-
Κι όμως η Γ.Γ. κατά της Διαφθοράς έχει κάνει τη δουλειά της

Με αφορμή δημοσίευμα στην ιστοσελίδα cnn.gr της 30/05/2019 σχετικά με τη συλλογή στατιστικών στοιχείων για σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς, οικονομικού εγκλήματος και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, oι οποίες εκκρεμούν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, η Γενική Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Αναστασία Ξεπαπαδέα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Μετά από σχετική έρευνα, το SLpress.gr διαπίστωσε ότι τα όσα αναφέρονται στην παρακάτω ανακοίνωση είναι απολύτως ακριβή.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Τον Ιούνιο 2018 η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς οριστικοποίησε το επικαιροποιημένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς 2018-2021. Με τη δράση 13.2.2 του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, προβλεπόταν η δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης της δικαστικής εξέλιξης σημαντικών οικονομικών εγκλημάτων, ιδίως υποθέσεων διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έως το Σεπτέμβριο 2018. Στόχος της δράσης ήταν η καθιέρωση ενός αξιόπιστου τρόπου καταγραφής και παρακολούθησης της διαδικασίας δίωξης και επιβολής κυρώσεων σε αυτά τα εγκλήματα.

Η ανωτέρω δράση υλοποιήθηκε επιτυχώς και εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, κατόπιν της με αρ. πρωτ. 963/26-7-2018 πρότασης του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και των σχετικών εγκυκλίων που ακολούθως εξέδωσε τον Αύγουστο 2018 η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου- Βασιλοπούλου, σχετικά με την καθιέρωση της απαιτούμενης διαδικασίας συλλογής και αποστολής των στατιστικών αυτών δεδομένων και οι οποίες (εγκύκλιοι) εστάλησαν σε όλες τις Εισαγγελίες της επικράτειας.

Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς ανήρτησε τα σχετικά, στατιστικά/ ανωνυμοποιημένα, στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στην ιστοσελίδα της, σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων και της ποινικής δικονομίας και, επιπλέον, έχει δημοσιεύσει την επιτυχή και εμπρόθεσμη υλοποίηση της δράσης 13.2.2. για την καθιέρωση του μηχανισμού παρακολούθησης σημαντικών οικονομικών εγκλημάτων, στην έκθεση υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για το β΄ εξάμηνο 2018. Έκτοτε, η συλλογή και δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων κατά την ανωτέρω διαδικασία πραγματοποιείται τακτικά, στα χρονικά διαστήματα που έχουν ορισθεί.

Συνεπώς, δεν ευσταθούν τα αναφερόμενα στο άνω δημοσίευμα ότι «δεν έχει οριστικοποιηθεί η εν λόγω διαδικασία» ή ότι «παραμένει άγνωστο πώς έχει εξελιχθεί» και βεβαίως δεν υφίσταται οποιαδήποτε εκκρεμότητα, είτε εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ., είτε εκ μέρους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Αντιστοίχως, δεν ευσταθούν τα αναφερόμενα στο εν λόγω δημοσίευμα ότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψη των θεσμών στην Ελλάδα τέθηκε ζήτημα, διότι κατά την πραγματοποίηση του τεχνικού κλιμακίου στις 20-05-2019 δεν έγινε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση ή αναφορά.

Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα αναρτήθηκε στην άνω ιστοσελίδα, δίχως οποιαδήποτε προηγούμενη επικοινωνία με την Γ.Γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.