Κομισιόν προς Τουρκία: Η συμφωνία με την Ελλάδα ισχύει

-
353

Νέο χαστούκι στην Άγκυρα, αυτή την φορά από την εκπρόσωπο της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, η οποία κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται.

Η κ. Μπερτό ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή  με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει διάφορες και πολυάριθμες επαφές και με τις δύο πλευρές. Υπογράμμισε επίσης ότι η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επανεισδοχή μεταναστών είναι "στοιχείο αναφοράς" για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις επανεισδοχές και αποτελεί προαπαιτούμενο για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμόζεται συνέχεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπερτό, σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν τα τελευταία προαπαιτούμενα στον "οδικό χάρτη" για την κατάργηση θεωρήσεων βίζας με την Τουρκία.

Τέλος στην ερώτηση αν η Κομισιόν ανησυχεί για αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, είπε ότι η συνολική εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο. Ανέφερε, πάντως ότι το 2017 και το 2018 μόνο 25 επιστροφές μεταναστών έγιναν στη βάση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας για την επανεισδοχή.