Quantcast
Κόντρα για το νομοσχέδιο "οπτικοακουστικών", για ΕΡΤ και λογοκρισία τέχνης - slpress.gr

«Η ενσωμάτωση της Οδηγίας είναι ένα απαραίτητο βήμα για την προστασία κυρίως των ανηλίκων από τη σύγχρονη πραγματικότητα και τα δεδομένα που δημιουργεί η εκτεταμένη χρήση των οπτικοακουαστικών υπηρεσιών», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Παναγής Καππάτος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις για την ραδιοτηλεοπτική αγορά.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά, ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι στόχος των διατάξεων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες για τους τηλεοπτικούς σταθμούς λόγω πανδημίας.

Σχολιάζοντας την κριτική περί λογοκρισίας στην καλλιτεχνική δημιουργία, η οποία ασκείται για το άρθρο 8 του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη Οδηγία και συνεπώς «δεν μιλάμε για ειδικό καθεστώς» που ισχύει μόνο στην Ελλάδα. Ο κ. Καππάτος κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν την ανάγκη προστασίας των ανηλίκων και επισήμανε ότι οι διοικητικές ποινές, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, αφορούν τους παρόχους περιεχομένου και όχι τους καλλιτέχνες. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι παρεχόμενες από αυτούς υπηρεσίες να μην εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος.

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στην ΕΡΤ και την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση για την ενημέρωση από τη δημόσια τηλεόραση. «Οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στην ΕΡΤ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως σήμερα οι πολίτες την εμπιστεύονται και αυτό καταγράφεται στις μετρήσεις τηλεθέασης», είπε ο κ. Καππάτος.

ΣΥΡΙΖΑ για ΕΡΤ

«Η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδια εξυπηρετήσεων γι αυτούς που έχουν φτιάξει ένα μιντιακό πέπλο σιωπής και συγκάλυψης και βοηθούν την κυβέρνηση να παραμένει στην καρέκλα της εξουσίας», κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά. «Το νομοσχέδιο φέρνει απολύσεις και επιχειρεί να επιβάλει λογοκρισία ακόμα και στην καλλιτεχνική έκφραση. Όπως αυτή που αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι επιβάλλει στην ΕΡΤ».

Η Νατάσα Γκαρά είπε επίσης ότι με χαριστικές διατάξεις η κυβέρνηση «ταΐζει τα κανάλια και τα γαλάζια στελέχη στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ προκειμένου να κρύβουν την αλαζονική συμπεριφορά του πρωθυπουργού, την αναλγησία της κυβέρνησης, αλλά και την τραγική κατάσταση που επικρατεί έξω στην κοινωνία- μια κατάσταση η οποία βρίσκεται μακριά από την εικονική πραγματικότητα που έχει κατασκευάσει η κυβέρνηση και τα φίλια ΜΜΕ».

Τσαβούσολγου: Η Αίγυπτος σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας, μπορούμε να συμφωνήσουμε για ΑΟΖ

«Η ΕΡΤ, τα δημόσια μέσα δεν μπορούν να λειτουργούν με φιρμάνια και αντιδεοντολογικές- αντιδημοκρατικές πρακτικές», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και ενημέρωσε ότι κατατέθηκε σήμερα τροπολογία για τον διορισμό της διοίκησης της ΕΡΤ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με ενισχυμένη πλειοψηφία. «Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί για εμάς ένα πρώτο μεγάλο βήμα για τη θεσμική ανεξαρτησία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Ένα βήμα προς την αποκομματικοποίηση», είπε η Νατάσα Γκαρά.

ΚΙΝΑΛ για ΕΡΤ

Επίσης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Σπύρος Λάππας υπογράμμισε ότι οι διατάξεις του άρθρου 8 περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης και των προϊόντων λόγου και τέχνης. Απο το ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε κλίμα πολιτικής ασφυξίας και εκμετάλλευσης. Ο βουλευτής του Βασίλης Κεγκέρογλου  είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης το κάνει αποτελεσματικότερα, από ό,τι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παππάς. Οι εκθέσεις του ΕΣΡ του 2018 και του 2019 είναι αποκαλυπτικές για την αλήθεια και δείχνουν ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες πολυφωνίας από τα κανάλια και ισχυροποιήθηκε η δικομματική μονοφωνία. Σήμερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλληλοκατηγορούνται ποιος ήταν ο χειρότερος στη χειραγώγηση του ΕΡΤ», είπε.

ΚΚΕ για λογοκρισία και λεφτά στους καναλάρχες

«Χαρίζετε εκατομμύρια ευρώ στους καναλάρχες, χρήματα που θα μπορούσαν να καλύψουν σημαντικές ανάγκες και ενώ τους έχετε ήδη χρηματοδοτήσει σημαντικά», είπε  βουλευτής του  ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και υπογράμμισε ότι τα μηνύματα για την πανδημία πρέπει να μεταδίδονται εντελώς δωρεάν από τα κανάλια και όχι με όρους διαφήμισης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο διαλύονται εργασιακά δικαιώματα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις και για εργολαβικούς εργαζόμενους. Κατήγγειλε επίσης ότι ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ενώ ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 8 του νομοσχεδίου. «Το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των καναλαρχών, αλλά είναι και βαθύτατα αντιδραστικό. Στο όνομα της υποκίνησης σε βία ή μίσος, ή πρόκλησης σε τρομοκρατικό έγκλημα, έρχεται η οδηγία να απαγορεύσει στο διαδίκτυο την ανάρτηση κάθε έργου με προοδευτικό περιεχόμενο, επισείοντας βαριές ποινές φυλάκισης για τους καλλιτέχνες δημιουργούς του ακόμα και για τους χρήστες που το αναρτούν», είπε ο κ. Συντυχάκης και κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο εμπλουτίζεται η εφαρμογή του τρομονόμου στον πολιτισμό.

Συγκέντρωση για τον Κουφοντινα στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο

ΜέΡΑ25 για λογοκρισία και “δώρα” σε καναλάρχες

Η Φωτεινή Μπακαδήμα απο το ΜέΡΑ25 κατήγγειλε το άρθρο 8 του νομοσχεδίου που προκάλεσε αντιδράσεις, όπως είπε, στους δημιουργούς και τον καλλιτεχνικό κόσμο. Η βουλευτής αναφέρθηκε στις καταγγελίες για «προσπάθεια φίμωσης της τέχνης, διότι το άρθρο  παραπέμπει ευθέως στον «τρομονόμο». Όπως δε υπογράμμισε, ακόμη και αν το άρθρο τροποποιηθεί, έχει ήδη αποκαλυφθεί η ενδόμυχη επιθυμία της κυβέρνησης να παρέμβει και να περιορίσει την καλλιτεχνική δημιουργία και την ελευθερία της τέχνης.

Η βουλευτής κατήγγειλε διατάξεις- δώρο στους καναλάρχες, προέβλεψε ότι πολλοί εργαζόμενοι στα κανάλια «θα βρεθούν στο δρόμο» και μίλησε για δώρα σε «γαλάζια στελέχη» σε ΕΡΤ και ΑΠΕ. Ιδίως για την απομείωση της δόσης του 2020 για την τηλεοπτική άδεια, είπε ότι «η ρύθμιση έρχεται σε συνέχεια των χρημάτων που πήραν τα κανάλια από τη «λίστα Πέτσα» για μηνύματα που έπρεπε να προβάλλουν δωρεάν στην πανδημία και αυτό την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα 534 ευρώ της ενίσχυσης».

Αντισυνταγματικότητα

Το ΜέΡΑ25 υπέβαλε και ένσταση αντισυνταγματικότητας για σειρά άρθρων του νομοσχεδίου, τα οποία, όπως είπε η κοινοβουλευτική του εκπρόσωπος Αγγελική Αδαμοπούλου, αντίκεινται στο άρθρο 101 του Συντάγματος για την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία του ΕΣΡ. Όπως είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 επιχειρείται «επιτελικοποίηση» του ΕΣΡ και μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Η κ. Αδαμοπούλου είπε ειδικότερα ότι εκχωρούνται αρμοδιότητες στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η οποία λογοδοτεί και συντονίζεται από τον υπουργό και όχι από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αρμοδιότητα που έως σήμερα είχε δυνάμει συνταγματικής αρχής το ΕΣΡ.

Η Ελληνική Λύση υπέβαλε ένσταση για το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τις υποχρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας να λαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή μηνυμάτων μίσους σε βάρος εθνικής μειονότητας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.