Κόντρα ΗΠΑ - Σερβίας για χάρη του Μαδούρο

-

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν καταφέρθηκε στα τέλη της εβδομάδας εναντίον του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, του Κάιλ Σκοτ, διότι ο διπλωμάτης έκρινε πως η Σερβία βρίσκεται στη λάθος «πλευρά της ιστορίας» λόγω της άρνησής της να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό, ως τον νόμιμο, μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Γκουαϊδό, ο οποίος ανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας την 23η Ιανουαρίου, έχει αναγνωριστεί ως τώρα από περίπου 50 κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, που παρακινεί εκείνες άλλων κρατών να τον αναγνωρίσουν επίσης. Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει εμπλακεί σε ένα ολοένα σκληρότερο μπραντεφέρ με τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για την εξουσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση.

Η θέση της Σερβίας σε αυτό το ζήτημα σχολιάστηκε αρνητικά από τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Βελιγράδι Κάιλ Σκοτ, ο οποίος έκρινε μέσω Twitter πως «η Σερβία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας». «Η Σερβία δεν είναι αποικία», αντέτεινε αγανακτισμένος ο υπουργός, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον σερβικό Τύπο, υπενθυμίζοντας τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το NATO στη χώρα του το 1999 για να τερματιστεί η σύρραξη στο Κόσοβο.

«Αφού βομβαρδίσατε τη Σερβία, χάσατε κάθε ηθικό δικαίωμα να μιλάτε περί δικαίου και περί δικαιοσύνης», υποστήριξε ο Βούλιν αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Αμερικανού διπλωμάτη. Η Σερβία εξάλλου διαμαρτύρεται για τη διεθνή αναγνώριση του Κοσόβου, άλλοτε σερβικής επαρχίας, που ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008.

Μέχρι σήμερα, το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί από περίπου εκατό κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτή των ΗΠΑ αλλά και των περισσότερων δυτικών κρατών. Όχι πάντως από εκείνες στη Μόσχα, στο Πεκίνο, ή ακόμη στη Μαδρίτη. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας συγκαταλέγεται επίσης σε εκείνες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως σήμερα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.