Κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προβάλλουν τις κινεζικές επιχειρήσεις κατασκοπείας

-

Εκστρατεία των ΗΠΑ για την εξάρθρωση της κινεζικής κατασκοπείας απομακρύνει κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς.

Μόνο το 2019, τα δημόσια αρχεία δείχνουν ότι οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν και απέλασαν δύο κινέζους διπλωμάτες που φέρεται ότι εισήλθαν σε στρατιωτική βάση στη Βιρτζίνια. Επίσης, πιάστηκαν και φυλακίστηκαν πρώην αξιωματούχοι της CIA και της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας σχετικά με τις κατηγορίες περί κατασκοπείας που συνδέονται με την Κίνα.

Την Πέμπτη, ο γενικός εισαγγελέας William Barr, ο διευθυντής του FBI Christopher Wray και ο επικεφαλής της αμερικανικής αντινκατασκοπείας William Evanina θα απευθυνθούν σε μια διάσκεψη της Ουάσινγκτον για τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των κινεζικών «έκνομων ενεργειών» που περιλαμβάνουν την κατασκοπεία και την κλοπή των τεχνολογικών και επιστημονικών μυστικών των ΗΠΑ.

Οι προσπάθειες της Κίνας να κλέψουν μη-διαβαθμισμένη αμερικανική τεχνολογία, από στρατιωτικά μυστικά μέχρι την ιατρική έρευνα, θεωρούνται από καιρό εκτεταμένες και επιθετικές, αλλά οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ξεκίνησαν μια ευρεία προσπάθεια να σταματήσουν την υποτιθέμενη κινεζική κατασκοπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018.

"Η κλοπή αμερικανικών εμπορικών μυστικών από την Κίνα κοστίζει στο έθνος μας οπουδήποτε από $ 300 έως 600 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο", δήλωσε ο Evanina, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας και Ασφαλείας, πριν από τη διάσκεψη της Πέμπτης.

Κινεζική Πρεσβεία: Εντελώς αβάσιμα

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον απέρριψε τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ως "εντελώς αβάσιμη".

"Η ανταλλαγή ανθρώπων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ διευκολύνει την καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο λαών και εξυπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών μας", ανέφερε σε μια ηλεκτρονική δήλωση.

137 δημοσιευμένες περιπτώσεις από το 2000

Από 137 δημοσιευμένες περιπτώσεις κατασκοπείας που συνδέονται με την Κίνα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2000, το 73% έλαβε χώρα την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) με έδρα την Ουάσινγκτον.

Τα δεδομένα του think-tank, τα οποία δεν περιλαμβάνουν περιπτώσεις διαφορών πνευματικής ιδιοκτησίας και απόπειρες λαθρεμπορίας πυρομαχικών ή ελεγχόμενων τεχνολογιών, δείχνουν ότι οι στρατιωτικές και εμπορικές τεχνολογίες είναι οι πιο συνηθισμένοι στόχοι για κλοπή.

Στον τομέα της ιατρικής έρευνας, σε 180 έρευνες για κατάχρηση των κονδυλίων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, εκτροπή της ερευνητικής πνευματικής ιδιοκτησίας και ακατάλληλη ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών, πάνω από το 90% των περιπτώσεων συνδέονται με την Κίνα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της NIH.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η κατασκοπεία, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης πειρατείας στον κυβερνοχώρο, έχει επεκταθεί είναι ότι "η Κίνα εξαρτάται από τη δυτική τεχνολογία και καθώς οι νόμιμες λεωφόροι είναι κλειστές, μετακινούνται στη κατασκοπεία για πρόσβαση", δήλωσε ο James Lewis, ειδικός του CSIS.

Κατηγορίες εναντίον καθηγητή του Χάρβαρντ

Μόνο στα τέλη Ιανουαρίου, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Βοστώνη ανακοίνωσαν τρεις νέες ποινικές υποθέσεις που αφορούσαν βιομηχανική κατασκοπεία ή κλοπή, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών εναντίον καθηγητή του Χάρβαρντ.

Οι Εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Κάρολ Lieber του Χάρβαρντ είπε ψέματα στο Πεντάγωνο και στο NIH για τη συμμετοχή του στο Σχέδιο Χιλίων Ταλέντων - ένα σχέδιο κινεζικής κυβέρνησης που προσφέρει κυρίως σε κινέζους επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό πολυάριθμα οικονομικά κίνητρα για να φέρουν την τεχνογνωσία και τις γνώσεις τους πίσω στην Κίνα. Είπαν επίσης ότι είπε ψέματα για την υπαγωγή του στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Κίνας Wuhan.

Κατά τη διάρκεια τουλάχιστον του χρόνου που είχε εγγραφεί στο κινεζικό πανεπιστήμιο, ο Lieber ήταν επίσης «κύριος ερευνητής» που εργάστηκε σε τουλάχιστον έξι ερευνητικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από τις υπηρεσίες του Τμήματος Άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος του Lieber δεν απάντησε σε μια αίτημα σχολιασμού.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.