Κοτζιάς: Η κυβέρνηση θα κυρώσει την συμφωνία με ΠΓΔΜ

-
42
Το αγεφύρωτο χάσμα και το σενάριο της παράτασης, Νεφέλη Λυγερού

Η κυβέρνηση θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Είμαστε μια κυβέρνηση των λύσεων. Κατά συνέπεια μια συμφωνία που τη θεωρούμε εξαιρετικά καλή, εξαιρετικά χρήσιμη για τη χώρα και το μέλλον της, που αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας σε όλη τη βαλκανική, με τους οποίους μαζί θα προχωρήσουμε σε μεγάλη ανάπτυξη και στην ένταξή τους στην ΕΕ, μια κυβέρνηση που είναι σοβαρή και είναι κυβέρνηση των λύσεων δεν πρόκειται να παίξει», είπε.

«Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση. Και θα έπρεπε να μας αναγνωρίζουν διάφοροι τύποι που το παίζουν εκσυγχρονιστές και έχουν σταθεί απέναντι μας, ότι εμείς κάναμε εξωτερική πολιτική χωρίς να κοιτάμε στο εσωτερικό, πιστεύοντας τι είναι καλό για τη χώρα.

"Την ξεκινήσαμε εμείς τη διαπραγμάτευση, την κάναμε εμείς, διότι είχαμε σοβαρές ανησυχίες για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την επιρροή τρίτων δυνάμεων που δεν είναι ιστορικά φιλικές μας σε συγκεκριμένους κύκλους των Βαλκανίων. Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση και κάναμε σοβαρή διαπραγμάτευση, με σοβαρό αποτέλεσμα».

«Με τα εθνικά συμφέροντα δεν κάνουμε παιχνιδάκια. Δεν θα κάνουμε αυτά που γίνανε στην αρχή της δεκαετίας του 1990, που έπαιζε η πλειοψηφία της τότε ΝΔ με τη μειοψηφία. Δεν αναφέρομαι μόνο στον Αντώνη Σαμαρά που έφυγε, αναφέρομαι και στους τρεις ηγετικούς παράγοντες της ΝΔ που αναγκάσανε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να γράψει στον τότε υπουργό Εξωτερικών, τον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, στη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν σε διαπραγμάτευση, άστα, γιατί δεν θέλω να κινδυνέψουμε, και γύρνα πίσω. Αυτά έγραφε ο τότε ηγέτης της ΝΔ που τώρα θα έτριβε τα μάτια του αν έβλεπε τι κάνει η σημερινή ΝΔ».

Σίγουρος για κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Ερωτώμενος αν θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχει πλειοψηφία βουλευτών για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κοτζιάς απάντησε "Και κάτι παραπάνω. Είναι βαθιά δημοκρατική αντίληψη ότι στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον της χώρας, σε αυτά τα ζητήματα δεν αποφασίζουν μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων. Δεν αποφασίζουν κάποιες προκαταλήψεις, αποφασίζει ο καθένας με βάση την ευθύνη που νιώθει για τη χώρα».

«Θα έκανα πρόταση στη ΝΔ και στον κ. Τσίπρα, να δώσει ο κ. Τσίπρας το ελεύθερο -και νομίζω ότι το δίνει- πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει και ο κ. Μητσοτάκης το ελεύθερο για το πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές του. Να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αν δεν ψηφίσουν κατά συνείδηση οι βουλευτές, τότε το πρόβλημα το έχει η συνείδησή τους. Αν ψηφίσουν κατά συνείδηση, τότε το πρόβλημα θα το έχουν οι αρχηγοί που δεν στέκονται σωστά απέναντι στη συμφωνία» είπε.

Ερωτηθείς αν συνδυαστούν οι εκλογές με τη διαδικασία των Πρεσπών, ήταν κατηγορηματικός: «Όχι. Πρώτα θα κάνουμε κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Το έχουμε συζητήσει με τον πρωθυπουργό».

Κληθείς να απαντήσει αν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε πως είχε γράψει το σχέδιο της ανακοίνωσης από το πρωί της Κυριακής. «Είχαμε πληροφορίες από την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι είχαν μια ανησυχία ότι η συμμετοχή θα ήταν ανάμεσα στο 40% με 45%. Αν υπήρχε κατά πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή των Αλβανών, πράγματι θα ήταν 40-45%. Ήμασταν προσανατολισμένοι ότι η συμμετοχή θα ήταν γύρω στο 40-42%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στην Ελλάδα είχε υποτιμηθεί η σημασία της αλλαγής του ονόματος. Νομίζανε πως ήταν περίπατος. Είναι πολύ σοβαρό πράγμα να αλλάζεις το όνομά σου. Και είναι πολύ σοβαρό να λες ότι η αλλαγή αυτή είναι erga omnes, για όλες τις χρήσεις. Αλλαγή ονόματος στον 20ό αιώνα είχε γίνει μόνο μια φορά. Η γερμανική Αυστρία, και έγινε γιατί χάσανε πόλεμο.

«Εδώ έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο πακέτο, το οποίο προκειμένου να μην αναγνωριστεί η διαπραγματευτική επιτυχία της χώρας, που πήγε σε συμβιβασμό, έγινε μια προσπάθεια να θεωρηθεί ως κάτι το παράταιρο, που δεν έχει σημασία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα ένα κράτος επειδή το θέλει ένα τρίτο κράτος - με το δίκιο του - να αλλάζει το όνομά του. Δεν είναι μικρό πράγμα».

Εστιάζοντας στη συμφωνία των Πρεσπών, τη χαρακτήρισε ισορροπημένη και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί να διαρκέσει. «Είναι συμφωνία που είναι πρότυπο, όπως λένε διεθνείς σοβαροί πανεπιστημιακοί φορείς» υπογράμμισε και παρατήρησε πως δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο ειδικοί και οι καλύτεροι γνώστες αυτών των προβλημάτων στηρίζουν αυτή τη συμφωνία. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι στο υπουργείο Εξωτερικών, στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών (το διπλωματικό προσωπικό) είναι στη συντριπτική πλειοψηφία μαζί με την κυβέρνηση διότι έχουν εμπειρία. Μαζί με την κυβέρνηση στη συντριπτική πλειοψηφία, προσέθεσε, είναι οι καθηγητές που ασχολούνται με τα Βαλκάνια και οι καθηγητές με το διεθνές δίκαιο".

Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, είπε πως είναι φορέας του προβλήματος και ότι «της αρέσει να έχει πρόβλημα, να καλλιεργεί το πρόβλημα, την απαισιοδοξία, ότι τίποτα δεν γίνεται, ότι ξέρουμε εμείς να διαχειριστούμε καλύτερα το πρόβλημα». Σημείωσε ότι κάνει μεγάλο λάθος ή δημαγωγεί συνειδητά όποια δύναμη της αντιπολίτευσης λέει ότι θα έρθει και θα διαπραγματευτεί καλύτερη συμφωνία. Παρατήρησε μάλιστα ότι «το ίδιο λέει ο (σ.σ. ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν) Μίτσκοσκι, ο επικεφαλής του αντίστοιχου κόμματος της ΝΔ στα Σκόπια», και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάψουν τη δημαγωγία ότι θα φέρουν άλλη συμφωνία.

Σε ερώτηση για τη θέση του κ. Καμμένου στο θέμα, ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Είμαστε σε μια δημοκρατική κυβέρνηση και υπάρχουν διαφορετικές γνώμες. Το μόνο ζήτημα που έχει ουσιαστικά διαφορετική γνώμη ο κ. Καμμένος είναι το ζήτημα των Σκοπίων. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές. Αυτό που δεν είναι καλό είναι αυτές οι διαφορές να εκδηλώνονται με μια ένταση -που δεν εκδηλώνεται ελπίζω μέχρι σήμερα- και να ξεφεύγουν από τον πολιτισμένο διάλογο και τον πολιτισμό της Δημοκρατίας».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως εξωτερική πολιτική κάνει ο πρωθυπουργός, το υπουργικό συμβούλιο - υπενθυμίζοντας ότι έχει εγκρίνει 4 φορές τη συμφωνία για τις Πρέσπες - και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι στην εξωτερική πολιτική, συμπλήρωσε.

«Ο κ. Καμμένος μιλάει διότι είναι αρχηγός του ενός από τα δύο κόμματα (σ.σ. της συμπολίτευσης), δεν μιλάει ως συναρμόδιος στην εξωτερική πολιτική. Ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα εκεί που νομίζει ότι θίγονται ουσιαστικά συμφέροντα, ενδιαφέροντα του κόμματός του ή του τρόπου που αντιλαμβάνεται το μέλλον της χώρας να διαφοροποιείται. Δεν είναι κακό πράγμα στη Δημοκρατία η διαφοροποίηση και η άλλη άποψη. Κακό πράγμα στη Δημοκρατία είναι αν αυτή η διαφοροποίηση παίρνει χαρακτήρα πολεμικής, προσωπικών χαρακτηρισμών», είπε.

Ερωτηθείς αν είναι ένα καβγαδάκι εντός γάμου η διαφωνία του Π. Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς συμφώνησε και τόνισε πως «Αν ο καβγάς αυτός πάρει άλλα χαρακτηριστικά, εδώ είμαστε να το δούμε. Όποιος θέλει, όποιος έχει άλλη γνώμη θέτει ένα θέμα στην ψηφοφορία, και ψηφίζουμε, και εκεί ανακαλύπτουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς».