Κοτζιάς: Σήμερα κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα

-
122
Ο Κοτζιάς συστήνει στη Λευκωσία άσκηση πιέσεων στη Βρετανία, Κώστας Βενιζέλος

Ως ένα αποφασιστικό βήμα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «σταθερά υπέρ της λύσης» και τόνισε ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, προς όφελος και των δύο πλευρών».

Παραλλήλως τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θέλει «μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές» και σημείωσε ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού. Είπε επίσης ότι όσον αφορά τη γλώσσα «θα προσδιορίζεται ότι αυτή  η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες».

Σχετικά με τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι -Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην αυριανή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, αν ολοκληρωθεί αύριο η συζήτηση, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιό από αυτά θέλει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αποκαλύψεις που έκανε πρόσφατα για τα ντοκουμέντα των παλαιότερων διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ και τις ευθύνες των κυβερνήσεων της αντιπολίτευσης ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι ο ίδιος ουδέποτε εκβιάζει, και ότι το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι "γιατί νοιώθουν εκβιαζόμενοι". Είπε επίσης ότι δεν κοινοποιεί αυτά τα ντοκουμέντα «για να μη γίνουμε ρεντίκολο εδώ στη χώρα».

«Εγώ ρωτάω: πείτε μας, έχετε προτείνει ποτέ "Μακεδονία Σκοπίων" με εσωτερική χρήση στο όνομα "Μακεδονία"; Η κα Μπακογιάννη βγαίνει και λέει "δεν το είπαμε ποτέ". Και εγώ έχω ένα ερώτημα: θέλει να το πει για να με προκαλέσει να βγάλω τα ντοκουμέντα ή δεν το ξέρει; Το πρώτο το πιστεύω περισσότερο από το δεύτερο», είπε ο κ. Κοτζιάς για να καταλήξει: «Εγώ λέω: σεμνά παιδιά».