Κούρδος διοικητής σε ΗΠΑ: Ή σταματάτε τους Τούρκους, ή Ρωσία και Άσαντ

-
1751

Ανώτερος διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ο Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί, κάλεσε τις ΗΠΑ είτε να σταματήσουν την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Συρίας ή να αφήσουν τους Κούρδους να αναζητήσουν προστασία σε μια συμφωνία με την Ρωσία και την συριακή κυβέρνηση.

«Πρέπει να ξέρω αν είστε σε θέση να προστατεύσετε τον λαό μου, να σταματήσετε τις βόμβες από το να πέφτουν σε εμάς ή όχι. Πρέπει να ξέρω, γιατί αν δεν είστε, πρέπει να συνάψω μια συμφωνία με την Ρωσία και το καθεστώς τώρα και να καλέσω τα αεροπλάνα τους για να προστατεύσουν αυτήν την περιοχή», δήλωσε ο Μαζλούμ σε μια συνομιλία με τον Ουίλιαμ Ρόμπουκ, τον αναπληρωτή Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του ISIS.

Ο Ρόμπουκ, με την σειρά του, τον προέτρεψε να απέχει από την «λήψη οποιωνδήποτε άμεσων αποφάσεων» και υποσχέθηκε να κοινοποιήσει το μήνυμα του στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουν την επίθεση και να επιτύχουν μία κατάπαυση του πυρός.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στην Βόρεια Συρία εναντίον των τρομοκρατών του ISIS και των κουρδικών πολιτοφυλακών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η αεροπορική συνιστώσα της επιχείρησης ξεκίνησε την ίδια μέρα στην πόλη Ras al-Ain της επαρχίας Al Hasakah, ενώ οι χερσαίες επιχειρήσεις εκκίνησαν λίγο αργότερα. Μέχρι το Σάββατο, ο τουρκικός στρατός ανέφερε ότι σκοτώθηκαν 459 μέλη του PKK / YPG κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Συρία.

Οι κουρδικές SDF υπήρξαν ο βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Βόρεια Συρία, όπου εξακολουθούν να σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες. Η Τουρκία βλέπει τις κουρδικές δυνάμεις ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια και είχε επανειλημμένα απειλήσει ότι θα εξαπολύσει μια εισβολή στην Βόρεια Συρία για να εξαναγκάσει τους Κούρδους σε αποχώρηση από την περιοχή.