Κρύωσε η θάλασσα μετά το κοντράστ καύσωνα-φθινόπωρου

Κρύωσε η θάλασσα μετά το κοντράστ καύσωνα-φθινόπωρου

Η απότομη εναλλαγή θερμοκρασίας που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα (ένας μίνι καύσωνας και εν συνεχεία ένα “εβδομαδιαίο” φθινόπωρο) προκάλεσε απότομη και πρωτοφανή πτώση στην επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η πτώση είναι πολύ μεγάλη για την εποχή. Οι συννεφιές προβλέπεται να συνεχιστούν  πάντως μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας.

Μετά τον μικρό καύσωνα που διήρκησε από τις 17 έως τις 22 Μαΐου η θερμοκρασία επιφανειακά ανέβηκε, αλλά όταν ήρθε το ψυχρό κύμα, αυτή υποχώρησε απότομα έως και κατά 5°C σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η μεγαλύτερη μείωση της θερμοκρασίας σημειώθηκε στα  Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, αλλά και στα δυτικά της Πελοποννήσου, στο Ιόνιο.

Στις 20 Μαΐου η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας είχε φτάσει να ξεπεράσει σε πολλές περιοχές τους 25°C -ειδικά στα Δωδεκάνησα και στο Λιβυκό Πέλαγος. Όμως μετά το “φθινοπωρινό” ιντερμέτζο, αυτή  κατέβηκε στους 20-21°C -θερμοκρασία που είναι 1-2 βαθμοί κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μεταβολές της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα την τελευταία 20ετία. Οφείλεται τόσο στον πρώιμο καύσωνα, όσο και στο ακόμα πρωιμότερο “φθινόπωρο”.

Θα καλοκαιριάσει μετά την Πέμπτη

Εν τω μεταξύ σήμερα προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και προοδευτικά και σε ηπειρωτικές περιοχές. Το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν και σε περιοχές του Αιγαίου.

Αύριο Δευτέρα, επισης αναμένονται βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Αιγαίο και προς το απόγευμα και σε ηπειρωτικές περιοχές ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου.

Μεθαύριο Τρίτη αλλά και την Τετάρτη επίσης προβλέπεται άστατος καιρός με καταιγίδες σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές, ειδικά το απόγευμα. Την Πέμπτη η αστάθεια δείχνει να υποχωρεί στο νότο και την Παρασκευή όλα δείχνουν πως θα έρθει καλοκαιρία, δηλαδή φυσιολογικός για την εποχή καιρός. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει θετικά και τους εκδρομείς του τριημέρου για την εορτή του Αγίου Πνεύματος (8 Ιουνίου)

Άστατο καλοκαίρι, πιθανόν βαρύς χειμώνας

Το μίνι φθινόπωρο πάντως θα λήξει μεν, αλλά δεν θα αποτελέσει παρελθόν. Αναμένεται και στη διάρκεια του καλοκαιριού να έχουμε συχνές εισβολές ψυχρού αέρα σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη, όπως της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι ίσως γλιτώσουμε παρατεταμένους καύσωνες το καλοκαίρι, αλλά μπορεί να έχουμε βαρύτερο χειμώνα. Η αστάθεια αυτή οφείλεται στο ότι έχει μειωθεί η οριζόντια  θερμοβαθμίδα μεταξύ Ισημερινού και Βόρειου Πόλου. Ο πολικός στρόβιλος (που λειτουργεί σαν τείχος για τα ψυχρά ρεύματα όταν “κάνει τη δουλειά του” και είναι δηλαδή ισχυρός), εμφανίζεται εξασθενημένος και στην ουσία δεν  μπορεί να εμποδίσει την κάθοδο των ψυχρών ρευμάτων. Μέσα σε όλα έχουμε και το αντίθετο θέμα με το  φαινόμενο του θερμοκηπίου, που λειτουργεί μάλλον αντισταθμιστικά σε αυτή την διαδικασία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι