Quantcast
Κύπρος – ΗΠΑ μαζί στον τομέα της ασφάλειας - slpress.gr

Για πρώτη φορά Λευκωσία και Ουάσινγκτον προχωρούν σε συγκεκριμένο καθορισμό του πλαισίου συνεργασίας τους σε θέματα ασφαλείας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των συναντήσεων του Κύπριου ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ενεργειακούς Πόρους, Φράνσις Φάνον.

Στη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Πομπέο οι δύο άνδρες διαπίστωσαν από κοινού και χαιρέτισαν την ουσιαστική αναβάθμιση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή Δήλωσης Προθέσεων (Statement of Intent), η οποία θεσμοθετεί την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, την ουσιαστική συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε, κατά τη συνάντηση, τη συνεπή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τις κυπριακές προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στις συζητήσεις τρία ήταν θα βασικά θέματα που κυριάρχησαν:

Πρώτον, η ξεκάθαρη επιθυμία και από τις δύο πλευρές για ενίσχυση των σχέσεων μας σε όλα τα επίπεδα, και ειδικότερα σε θέματα που άπτονται ευρύτερα του τομέα της Ασφάλειας.

Δεύτερο θέμα που κυριάρχησε στις συζητήσεις μας είναι οι περιφερειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας, και ο ρόλος που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει για προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

«Αναγνωρίζεται από πλευράς ΗΠΑ ο ρόλος της χώρας μας, η σημαντική δουλειά που παράγεται μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, και προς αυτή την κατεύθυνση ευελπιστούμε σύντομα να υπάρξει και αμερικανική συμμετοχή» είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών

Το τρίτο θέμα ήταν φυσικά το Κυπριακό. Η Ουάσινγκτον στηρίζει απόλυτα την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για σύντομη επανέναρξη συνομιλιών που θα δημιουργούν πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης.

Eπικοινωνία Νίκου Αναστασιάδη - Σαρλ Μισέλ για Τουρκία, βεβαίως

«Ανταλλάξαμε απόψεις, ειδικότερα για το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, και για την ανάγκη όπως μέσα από το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως παροχέα ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την υπογραφή της πολύ ουσιαστικής, όπως την χαρακτήρισε, «Δήλωσης Προθέσεων» που αγγίζει συνολικά τα θέματα ασφάλειας. Επίσης, σημείωσε ότι η συνεργασία Κύπρου- ΗΠΑ «είναι στη βάση μιας θετικής ατζέντας, μιας θετικής προσέγγισης και δεν στρέφεται εναντίον του όποιου κράτους».

Τέλος, πρόσθεσε ότι μια από τις κοινές προσεγγίσεις είναι η επιθυμία διεύρυνσης της συνεργασίας με χώρες, που ασπάζονται τις ίδιες αξίες, όπως και το όραμα Κύπρου-ΗΠΑ στην περιοχή.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.