Κύπρος: Με ξεκάθαρη πολιτική βούληση στο Βερολίνο ο Νίκος Αναστασιάδης

-

Με καλή θέληση και ξεκάθαρη βούληση θα προσέλθει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην επικείμενη συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία των τριών πλευρών ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνεδρία οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο υπομνήματος που κατέθεσε στη Γραμματεία του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τις επαφές και πληροφορίες σχετικά με την συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, την συγκεκριμενοποίηση του νομικού πλαισίου για τα μέτρα αναφορικά με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, καθώς και για τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την Κομισιόν για ενεργοποίηση του φακέλου του χαλουμιού.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για όλες τις εξελίξεις, όλες τις προετοιμασίες που γίνονται σχετικά με την συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στο Βερολίνο, στις 25 του μήνα», είπε στις δηλώσεις του.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το υπόμνημα το οποίο έχει υποβληθεί από την πλευρά του προς τη Γενική Γραμματεία, αυτό το οποίο ζητούσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να κατατεθεί μαζί με την έκθεση καλών υπηρεσιών του ΓΓ».

Εκείνο που έχει σημασία, τόνισε ο κ. Προδρόμου, «είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πάει στην συνάντηση στο Βερολίνο με τον ΓΓ με καλή θέληση και με ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να συζητηθούν και να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα».

«Η δική μας πλευρά θεωρεί ότι μπορούν να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς στη βάση της συνεννόησης που είχε γίνει από τις 9 Αυγούστου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, με βάση τους τρεις γνωστούς άξονες», είπε.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε τώρα τους όρους αναφοράς όπως έχει ζητήσει ο ΓΓ όπως επίσης θα μπορούσε να συγκληθεί και η άτυπη διάσκεψη η οποία έχει προταθεί να γίνει με το σχήμα των συμμετεχόντων στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά προκειμένου να αποφασιστούν και οι διαδικασίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό», σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.