Το στέλεχος του κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε τον Νοέμβριο στη Βρετανία, «κυκλοφορεί ήδη ευρέως» στην Ισπανία και ευθύνεται για το 20-25% των νέων μολύνσεων στη χώρα ενώ σε κάποιες περιοχές αντιπροσωπεύει το 50% των νέων κρουσμάτων, όπως είπε σήμερα ο διευθυντής Εκτάκτων Υγειονομικών Αναγκών της ισπανικής κυβέρνησης.

«Η βρετανική παραλλαγή κυκλοφορεί ήδη ευρέως στην Ισπανία», δήλωσε ο δρ. Φερνάνδο Σιμόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσοστό 20-25% σε εθνικό επίπεδο και σχεδόν 50% σε ορισμένες περιφέρειες. Τα άλλα γνωστά στελέχη έχουν πολύ μικρή παρουσία, με μόνον 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νοτιοαφρικανικού στελέχους και τρία του βραζιλιάνικου, όλα τους εισαγόμενα», συμπλήρωσε ο γιατρός.

Για να αποτρέψει τη διασπορά αυτών των στελεχών, η Ισπανία περιόρισε τις αεροπορικές αφίξεις από τη Νότιο Αφρική και τη Βραζιλία, αλλά δεν θεωρεί πλέον σκοπιμο να μένουν σε 14ήμερη καραντινα οι Βρετανοί, αφού πλέον το βρετανικό στέλεχος έχει διασπαρεί στην χώρα.

«Προς το παρόν, ο έλεγχος της εισόδου της βρετανικής παραλλαγής δεν έχει κανένα νόημα», δεδομένου ότι είναι ευρέως παρούσα στην Ισπανία, επισήμανε ο Σιμόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το βρετανικό στέλεχος θα μπορούσε να είναι το κυρίαρχο στην Ισπανία έως τον Μάρτιο. Η Ισπανία μετρά περισσότερους από 66.700 θανάτους και 3,1 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.