Λιβύη: Ο Χάφταρ αναλαμβάνει την ευθύνη για επίθεση σε νοσοκομείο

-
669
Συνάντηση Κόντε με στρατάρχη Χαφτάρ

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ανέλαβαν την ευθύνη για το αεροπορικό πλήγμα που έγινε το Σάββατο εναντίον νοσοκομείου εκστρατείας νότια της Τρίπολης, σε περιοχή υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε γιατροί και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ άνθρωποι.

«Κάναμε μια αεροπορική επιδρομή με στόχο νοσοκομείο εκστρατείας νότια της Τρίπολης το Σάββατο» διότι «χρησιμοποιείτο από τρομοκράτες ως προκάλυψη για να μη στοχοθετούνται», όπως υποστήριξε χθες βράδυ ο Άχμαντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ. Αναφερόμενος στους γιατρούς και τους τραυματιοφορείς που σκοτώθηκαν, ο Μισμάρι ισχυρίστηκε ότι «δεν ήταν γιατροί» αλλά «φοιτητές ιατρικής».

«Ορισμένοι είχαν φυλακιστεί τη δεκαετία του 1990 για τρομοκρατία, άλλοι ανήκαν στο κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων», συνέχισε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ, που πρόσκειται στον στρατάρχη. Αργά το βράδυ του Σαββάτου, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της ΚΕΕ ανακοίνωσε τον θάνατο πέντε γιατρών σε αεροπορική επιδρομή εναντίον κινητής μονάδας υγείας σε τομέα της Οδού του Αεροδρομίου. Επέρριψε την ευθύνη στις δυνάμεις του Χάφταρ.

Η Αποστολή του ΟΗΕ για την Υποστήριξη της Λιβύης από πλευράς της καταδίκασε χθες Δευτέρα με έντονο τρόπο την επιδρομή του Σαββάτου, υπενθυμίζοντας ότι «από την έναρξη» των επιχειρήσεων των στρατευμάτων του Χάφταρ «έχουν καταγραφεί 37 επιθέσεις εναντίον προσωπικού και εγκαταστάσεων των υπηρεσιών υγείας», που άφησαν πίσω τους «11 νεκρούς και 33 τραυματίες», ενώ έχουν χτυπηθεί «19 ασθενοφόρα, απευθείας ή εμμέσως».

Ο στρατάρχης Χάφταρ διέταξε στις αρχές Απριλίου τις δυνάμεις του να κυριεύσουν την Τρίπολη, έδρα της ΚΕΕ του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ, που υποστηρίζεται από διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες. Πέραν των χερσαίων μαχών, τα μέρη εξαπολύουν καθημερινά αεροπορικά πλήγματα, συχνά με τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Κατά τον πιο πρόσφατο διαθέσιμο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η μάχη για την Τρίπολη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.093 ανθρώπους, έχει τραυματίσει άλλους 5.752 κι έχει εκτοπίσει τουλάχιστον 100.000 πολίτες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.