Λοιμωξιολόγοι: Οι ΜΕΘ που μας τελείωσαν πιέζουν για lockdown στην πρωτεύουσα

-
Δημοσκόπηση: Ο κορονοϊός σαρώνει τις ευρωπαϊκές οικονομίες

Lockdown και για την Αττική στα πρότυπα της περασμένης Άνοιξης εισηγούνται σύμφωνα με πληροφορίες στην εν εξελίξει τηλεδιάσκεψή τους με τον πρωθυπουργό οι λοιμωξιολόγοι.

Μεταξύ των άλλων προτάσεων είναι η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό και το κλείσιμο των Λυκείων. Η αιτία είναι ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή περιοχές της Ελλάδας όπου βαριά ασθενείς δεν μπορούν να βρουν πουθενά ειδική κλίνη (όχι ΜΕΘ, αλλά έστω ΜΑΦ, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας). Στο βορρά και στην Ήπειρο δεν βρίσκονται πλέον παρά κοινές κλίνες ενώ σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχουν ουτε καν αυτές!

Οι λοιωξιολόγοι εισηγούνται ένα lockdown έστω και περιορισμένης διάρκειας, προκειμένου να λειτουργήσει αυτό το χρονικό διάστημα αυστηρών περιορισμών ως "κυματοθραύστης" στο τσουνάμι κρουσμάτων που προμηνύονται το χειμώνα.

Ο πρωθυπουργός

Η τελική απόφαση θα είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη που θεωρεί το lockdown εσχάτη λύση και το πιθανότερο θα ήταν να το "τρενάρει", αλλά σίγουρα θα αποδεχτεί τον περιορισμό των μη αναγκαίων μετακινήσεων από και προς την Αττική. Καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του για το lockdown θα παίξουν και τα σημερινά κρούσματα που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, καθώς κλείνουν δύο εβδομάδες από τη λήψη επιπλέον μέτρων και θα έπρεπε λογικά να δείχνουν μια τάση βελτίωσης. Πολύ πιθανόν οι λοιμωξιολόγοι να εισηγούνται το lockdown επειδή όχι μόνο βελτίωση δεν προκύπτει σήμερα, αλλά μεγάλη αύξηση.

Επιπλέον, ενώ ο πρωθυπουργός έχει πάρει αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνούσαν όλοι οι λοιμωξιολόγοι, όταν οι προτάσεις ήταν ομόφωνες ή αποτελούσαν εισήγηση της συντριπτικής πλειοψηφίας, δεν αρνιόταν να τις αποδεχτεί. Αν σήμερα η πλειοψηφία εισηγείται lockdown, τότε ο πρωθυπουργός ουσιαστικά δεν έχει επιλογή.

Νωρίτερα, σήμερα ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος προσδιόρισε μάλιστα ως ιδεατό χρονικό διάστημα για τη διάρκεια του μέτρου τις 15 ημέρες, σε περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση των ειδικών.

Ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις αύριο στις 12:00 το μεσημέρι, μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.