Μακεδονικό και παροχολογία στην συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

Μακεδονικό και παροχολογία στην συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

Οι εξελίξεις στο Μακεδονικό σε συνδυασμό με το συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη και οι εξαγγελίες για ενισχύσεις και φοροελαφρύνσεις κοινωνικών ομάδων κυριάρχησαν στην συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Μία ημέρα μετά την συγκέντρωση  διαμαρτυρίας για την Μακεδονία και τις κινητοποιήσεις για την πολιτική της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η χώρα γύρισε σελίδα και επέμεινε στο πρόγραμμά του για την μεταμνημονιακή περίοδο.

Ερωτηθείς για το συλλαλητήριο ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την άποψη του, παρατήρησε ωστόσο ότι στην χθεσινή συγκέντρωση δεν υπήρχε η μαζικότητα του Φεβρουαρίου και ότι την θέση των ευαίσθητων πολιτών πήραν οι εκφραστές ενός ακραίου λόγου. «Το είδαμε να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στην ακροδεξιά.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες των πολιτών στα εθνικά θέματα και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη. Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία θα δώσει μια σημαντική ώθηση στη Θεσσαλονίκη, καθώς όπως είπε ανοίγει τον δρόμο για να αποτελέσει η πρωτεύουσα της Μακεδονίας και η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας την ατμομηχανή της ανάπτυξης και να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων.

Είπε ακόμη ότι παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, ορισμένες φορές περνά τα πλαίσια, παρακολουθούμε και θα πρέπει παρότι είναι πριν το δημοψήφισμα τους, να μην υπερβαίνουν τα πλαίσια αλλά να βρίσκονται στα πλαίσια όλων όσων έχουμε συμφωνήσει.

Μέτρα κοινωνικής στήριξης

Στο σχέδιο μας για την Ελλάδα της νέας εποχής εντάξαμε και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ότι τον ενοχλεί η χρήση του όρου “παροχολογία”, ιδιαίτερα από αυτούς «που γονάτισαν τη χώρα». Σημείωσε ότι αυτά που εξήγγειλε είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη.

«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε. «Εμείς χτες παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε πως το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε και αφορά τα επόμενα τρία χρόνια είναι ισορροπημένο γιατί ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η έξοδος από μνημόνια

Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε χτες είναι τα απαραίτητα και ότι είναι απολύτως εφικτά. Σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και για κοινωνικό μέρισμα.

Τόνισε ότι αυτά που εξήγγειλε χτες δεν αποτελούν πισωγύρισμα αλλά μέτρα που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Έχουμε καθαρή έξοδο, κανένα κεκαλυμμένο μνημόνιο, έχουμε αναπτυξιακή πορεία, αξιοπιστία στους διεθνείς παράγοντες και τις αγορές

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πόσο μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους έναν χρόνο πριν, να χτιστεί το “δημοσιονομικό μαξιλάρι” που είναι κοντά στα 30 δισ. ευρώ και διασφαλίζει για τα επόμενα δυόμιση χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές σε περιόδους όπου οι αγορές βρίσκονται σε αναταράξεις.

«Έχουμε την πολυτέλεια σήμερα να παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις αγορές που οφείλονται σε εξωγενείς λόγους», είπε, προσθέτοντας ότι συνεπώς κάποια στιγμή προφανώς θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή ώστε να βγούμε και να δανειστούμε με πολύ καλό επιτόκιο.

Σημείωσε ότι έχουμε καθαρή έξοδο, δεν έχουμε κανένα κεκαλυμμένο μνημόνιο, έχουμε αναπτυξιακή πορεία, έχουμε αξιοπιστία στους διεθνείς παράγοντες και τις αγορές.

Σχολίασε ότι βγήκαν την προηγούμενη Δευτέρα ορισμένοι, μεταξύ αυτών και ο κ. Μητσοτάκης, και προσπάθησαν να αποδώσουν το τσίμπημα στις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου στο ότι θα ερχόταν ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για “παροχές”. Αλλά την Παρασκευή έπεσαν κατά 50 μονάδες βάσης. «Όλα αυτά», σχολίασε, «είναι ανοησίες, και όποιοι λένε ανοησίες κρίνονται από τον ελληνικό λαό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι