Μακρόν και Πούτιν για Καραμπάχ: Στέλνει ή όχι η Τουρκία μισθοφόρους;

-

Η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της αναφέρει την κοινή ανησυχία που εξέφρασαν χθες Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν για την «αποστολή Σύρων μισθοφόρων από την Τουρκία στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ», στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν για την κρίση στον αρμενικό θύλακα.

Η γαλλική προεδρία δεν μπήκε σε λεπτομέρειες το δε Κρεμλίνο δεν εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα της τουρκικής ανάμιξης, παρά αναφέρεται στο υπόλοιπο περιεχόμενο των συνομιλιών. Εντούτοις, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ήδη εκφράσει νωρίτερα ανησυχίες ότι Σύροι και Λίβυοι μαχητές από παράνομες, ένοπλες οργανώσεις "πήραν μετάθεση" για Ναγκόρνο- Καραμπάχ για να πολεμήσουν στο πλευρό των αζερικών ενόπλων δυνάμεων. Επίσης είχε ανακοινώσει ότι τυχόν τουρκική ανάμιξη θα συνεπαγόταν και υποχρεωτικά πλέον ανάμιξη της Ρωσίας, λόγω του σύμφωνου συμμαχίας της με την Αρμενία.

Η Τουρκία έχει διαψεύσει ότι στέλνει μισθοφόρους.

Ο πρεσβευτής της Αρμενίας στη Μόσχα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία έχει στείλει περίπου 4.000 μισθοφόρους από τη βόρεια Συρία στο Αζερμπαϊτζάν και ότι πολεμούν εκεί, κάτι που διέψευσε ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ.

Πούτιν και Μακρόν κάλεσαν εξάλλου να υπάρξει «πλήρης κατάπαυση του πυρός» και δήλωσαν διατεθειμένοι να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να συμβάλουν στην επίλυση της διαμάχης.

«Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν τα μέρη στη σύρραξη να παύσουν αμέσως και πλήρως τις συγκρούσεις και οι ίδιοι θα συμβάλουν προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και οι ενεχόμενοι να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της ρωσικής προεδρίας.

Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν «τη βούληση» να υιοθετήσουν ανακοίνωση που θα εκδοθεί εξ ονόματος των συμπροέδρων της λεγόμενης Ομάδας του Μινσκ για το Ναγκόρνο Καραμπάχ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Συμπρόεδροι είναι οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ στην ομάδα αυτή.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να συζητήσει για το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ σήμερα, πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.