Μαλί – πραξικόπημα: “Παραιτήθηκε” ο πρόεδρος, καταδίκη από παντού

Μαλί – πραξικόπημα: “Παραιτήθηκε” ο πρόεδρος, καταδίκη από παντού

Ο πρόεδρος του Μαλί, ο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ανακοίνωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του και τη διάλυση του κοινοβουλίου, μερικές ώρες μετά την αιχμαλωσία του από στρατιωτικούς οι οποίοι στασίασαν. «Θα ήθελα αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, αφού ευχαριστήσω τον λαό του Μαλί διότι με συνόδευσε όλα αυτά τα χρόνια και για τη θέρμη της στοργής του, να σας ενημερώσω για την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου, όλα τα καθήκοντά μου, από αυτή τη στιγμή», είπε ο Κεϊτά σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση ORTM.

Συμπλήρωσε επίσης ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία η κυβέρνησή του και θα διαλυθεί η Βουλή της αφρικανικής χώρας. «Δεν θέλω να χυθεί αίμα για να παραμείνω στην εξουσία», εξήγησε ο Κεϊτά στο σύντομο διάγγελμά του, μερικές ώρες μετά τη σύλληψη του αρχηγού του κράτους και κορυφαίων αξιωματούχων από στασιαστές στρατιωτικούς.

Καταδίκη ΕΕ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε «την απόπειρα πραξικοπήματος που είναι σε εξέλιξη στο Μαλί», όπου ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας έχουν συλληφθεί από τον στρατό. «Η ΕΕ καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος και απορρίπτει κάθε αντισυνταγματική αλλαγή. Δεν μπορεί,σε καμία περίπτωση, να είναι αυτή η απάντηση στη βαθιά κοινωνικοπολιτική κρίση που πλήττει το Μαλί εδώ και πολλούς μήνες», ανέφερε ο Μπορέλ σε μια ανακοίνωση. Για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Μαλί συγκλήθηκε εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Απελευθέρωση του προέδρου ζητά ο γ.γ. του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε απόψε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του προέδρου του Μαλί, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο οποίος συνελήφθη νωρίτερα από στασιαστές στρατιωτικούς. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα της Τετάρτης, κεκλεισμένων των θυρών, για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη χώρα αυτή, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Νίγηρα, της χώρας που προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

“Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει κατηγορηματικά αυτές τις ενέργειες και ζητά την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και του κράτους δικαίου στο Μαλί”, ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρας. Επίσης “ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του προέδρου Κεϊτά και των μελών της κυβέρνησής του”, καλώντας ταυτόχρονα όλες τις πλευρές και ιδίως τις δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας “να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση”. Ο Γκουτέρες εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή του στην Αφρικανική Ένωση και στην ECOWAS, στην προσπάθειά που καταβάλλουν ώστε να καταλήξουν σε μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Μέσα σε λίγες ώρες, η στάση που ξεκίνησε το πρωί από το στρατόπεδο του Κάτι μετατράπηκε σε απόπειρα πραξικοπήματος, με τους στρατιώτες να συντάσσονται με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν εδώ και μήνες την παραίτηση του Κεϊτά. Ο πρωθυπουργός Μπουμπού Σισέ έχει επίσης συλληφθεί. Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, με πρώτη τη Γαλλία, η οποία έχει αναπτύξει 5.100 στρατιώτες στην περιοχή, στο πλαίσιο της επιχείρησης Μπαρκάν κατά των τζιχαντιστών.

“Δεν είναι πραξικόπημα αλλά λαική εξέγερση…”

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (AU) Μούσα Φάκι Μαχάματ καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τη σύλληψη του προέδρου και του πρωθυπουργού του Μαλί από στασιαστές στρατιώτες. «Καταδικάζω τη σύλληψη του προέδρου Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, του πρωθυπουργού Μπουμπού Σισέ και άλλων μελών της κυβέρνησης του Μαλί και ζητώ την άμεση απελευθέρωσή τους», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. Μια επίσημη πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός βρίσκονται «στα χέρια των στασιαστών».

Ο συνασπισμός που οργάνωνε τις τελευταίες ημέρες μαζικές κινητοποιήσεις στο Μαλί, ζητώντας την παραίτηση του Κεϊτά, υποστηρίζει ότι η σύλληψη του προέδρου από τους στασιαστές «δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα αλλά λαϊκή εξέγερση». «Ο ΙΒΚ δεν ήθελε να ακούσει τον λαό. Προτείναμε εναλλακτικές λύσεις αλλά εκείνος απάντησε με δολοφονίες», είπε ο Νουχούμ Τόγκο, ένας εκπρόσωπος του συνασπισμού M5-RFP, αναφερόμενος στον πρόεδρο με τα αρχικά του ονόματός του. Να σημειωθεί ότι η κρατική τηλεόραση ORTM σταμάτησε να εκπέμπει πρόγραμμα μετά τη σύλληψη του Κεϊτά και του Σισέ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι