Μάσκα και στα μπαρ της Μαγιόρκα

-

Τα ξέφρενα γλέντια κυρίως Γερμανών τουριστών στην Μαγιόρκα το περασμένο σαββατοκύριακο, οδήγησαν τους Ισπανούς σε λήψη νέων μέτρων, γράφει η Ντόιτσε Βέλλε. Η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων καθιστά υποχρεωτική τη μάσκα παντού, εκτός από τις παραλίες και τις πισίνες.

Το διάταγμα μάλιστα είναι σαφές και αναλυτικό και διευκρινίζει ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική και στα μπαρ "όταν ο πελάτης για πολλή ώρα δεν καταναλώνει ποτό". Οπότε οι δημοσιογράφοι ρώτησαν πώς καθορίζεται το "πολλή ώρα". Αμήχανη η υπουργός υγείας είπε "πρέπει να δείξουμε όλοι κατανόηση".

Προφανώς το υπουργείο γνωρίζει ότι δεν μπορεί κάποιος να πει με μάσκα, αλλά με το διάταγμα θέτει ένα όριο σε όσους περιφέρονται χωρίς να πίνουν -κάτι που είναι όντως δύσκολα θα σταθμιστεί. Όλοι κυκλοφορούν με ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι στο χέρι...

Πάντως όλοι ανεξαιρέτως άνω των έξι ετών θα πρέπει πλέον να καλύπτουν στόμα και μύτη και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμα ύψους 100 ευρώ.

Η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική σε παραλίες, πισίνες, εστιατόρια, στην ύπαιθρο (μακριά από κατοικημένες περιοχές) όπως και κατά τη διάρκεια άθλησης. Όλα αυτά αναφέρονται στο νέο διάταγμα που εξέδωσε τη Δευτέρα η περιφερειακή κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων.

Προσπάθησαν να αποφύγουν τη μάσκα, αλλά...

Για μεγάλο διάστημα η τουριστική βιομηχανία των Βαλεαρίδων -που συνεισφέρει το 35% των εσόδων στα τέσσερα μεγάλα νησιά του συμπλέγματος- προσπαθούσε να αποφύγει την επιβολή του αυστηρού μέτρου. Οι ξενοδόχοι και καταστηματάρχες εξέφραζαν φόβους ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα κρατούσε μακριά Γερμανούς και Βρετανούς τουρίστες.

Η περιφερειακή κυβέρνηση όμως δεν πείστηκε.

"Προέχει η υγεία των ταξιδιωτών και των κατοίκων", εξήγησε η περιφερειάρχης και επεσήμανε ότι ο κορονοϊός σέρνεται τριγύρω παραμένει και πως θα ήταν άδικο εάν λίγοι απρόσεκτοι θέσουν σε κίνδυνο τη μεγάλη πλειοψηφία που φέρεται υπεύθυνα. Η περιφερειάρχης «φωτογράφισε» γερμανούς τουρίστες που διασκέδαζαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ξέφρενα και κατά εκατοντάδες σε γνωστό δρόμο της Μαγιόρκα (Bierstrasse) αψηφώντας τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της Ισπανιας για κοινωνικές αποστάσεις. Μεθυσμένοι τουρίστες απαθανατίστηκαν ακόμη και να αγκαλιάζουν πλανόδιους πωλητές.

Ήταν το πρώτο μεγάλο πάρτι στη Μαγιόρκα μετά τη χαλάρωση των μέτρων στα μέσα Ιουνίου και όπως ήταν φυσικό οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν σοκ στους Ισπανούς.

Για «χάος» έκανε λόγο η τοπική εφημερίδα «Última Hora» ενώ η «Diario de Mallorca» σημείωσε ότι «ο ιός δεν κατάφερε να σκοτώσει τον αλκο-τουρισμό».

Κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη δυνατή μουσική και τους δεκάδες μεθυσμένους τουρίστες που περιφέρονταν στους δρόμους μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ουρλιάζοντας. Η κατάσταση ήταν «απόλυτα εκτός ελέγχου» σύμφωνα με τοπικά μέσα. Το Σάββατο η κατάσταση ήταν ελαφρώς πιο ήρεμη, έγραψε η γερμανόφωνη «Mallorca Zeitung».

Σούπερ πρόστιμο για πάρτι

Σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε η επαπειλούμενη επιβολή προστίμου ύψους έως 600.000 ευρώ σε όσους διοργανώνουν πλέον παράνομα πάρτι.

«Δεν επιτρέπεται να ξαναγίνουν τα έκτροπα της Παρασκευής» είπε ένας σερβιτόρος σε δημοσιογράφο της «Mallorca Zeitung». "Αν ξαναγίνουν, το πάρτι θα τελειώσει πιο γρήγορα απ' ό,τι άρχισε".

Επί του θέματος τοποθετήθηκε μάλιστα χθες Δευτέρα και ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τονίζοντας ότι «η Μαγιόρκα δεν θα πρέπει να γίνει ένα δεύτερο Ίσγκλ». [Το αυστριακό χιονοδρομικό θέρετρο θεωρείται μια από τις κύριες εστίες μετάδοσης του κορονοϊού στην κεντρική Ευρώπη.]

Με 28.400 νεκρούς και πάνω από 250.000 κρούσματα η Ισπανία συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Από τα μέσα Μαΐου οι αριθμοί έχουν μεν μειωθεί δραστικά, μετά τη χαλάρωση των μέτρων τον Ιούνιο όμως καταγράφεται και πάλι αυξημένος αριθμός κρουσμάτων.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.