Μαύρα μαντάτα για τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας;

-
490

Δυσαρεστημένος με τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις εμφανίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ καθώς θεωρεί ότι ο πρώτος ασκεί δική του αμυντική πολιτική.

Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σταμάτησε τις κοινές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα και σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου κλάδου, του διαστημικού, για τις αμερικανικές ΕΔ. Ο Μάτις αγωνίζεται να ακολουθήσει.

Οι κινήσεις αυτές του Τραμπ υποδηλώνουν πως θέλει να κρατά ο ίδιος το τιμόνι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής άμυνας, ακόμα και ενάντι στις συμβουλές των υπουργών του όπως ο Μάτις. Ο Τραμπ προχώρησε σε δυναμικές κινήσεις στις οποίες Μάτις και Πεντάγωνο άργησαν να ανταποκριθούν.

Τον Ιούλιο του 2017 ο Τραμπ ανακοίνωσε την απαγόρευση υπηρεσίας στις αμερικανικές ΕΔ τρανσέξουαλ ατόμων. Τέσσερα δικαστήρια στις ΗΠΑ απέρριψαν την απόφαση και μέχρι το τέλος του έτους ο Μάτις δέχτηκε και πάλι την κατάταξη τρανσέξουαλ ατόμων.

Ο Τραμπα δυσαρεστημένος από τον αργό ρυθμό του Πενταγώνου έχει παρακάμψει τον Μάτις και έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Ο Μάτις, ανεπίσημα, αντέδρασε και στην πρόταση Τραμπ για κλήση της εθνοφυλακής προς φύλαξη των συνόρων, αν και επισήμως δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου πάντως απέρριψε τις φήμες ότι ο Μάτις βρίσκεται εκτός από τη λήψη αποφάσεων του Λευκού Οίκου, αλλά τόνισε πως πάντα υπήρχε απόσταση μεταξύ υπουργείου Άμυνας και Λευκού Οίκου.

Ο Μάτις βρέθηκε χθες στην Ασία τονίζοντας την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ έναντι της στρατιωτικοποίησης από την Κίνα της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Είναι ένα από τα λιγοστά θέματα στα οποία ο Τραμπ δεν έχει αφήσει ακόμα το στίγμα του.