Μαύρη Παρασκευή στη Γάζα, ένας νεκρός και 45 τραυματίες

-

Ένας 23χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στις διαδηλώσεις που έγιναν κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ και σημαδεύτηκαν για μια ακόμη Παρασκευή από βίαιες συγκρούσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, όπου κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ο Ταμέρ Αραφάτ υπέκυψε στα τραύματά του από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανατολικά της Ράφα.

Η ίδια πηγή ανέφερε, ότι τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και 15 παιδιά, τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς Ισραηλινών στρατιωτών στις βίαιες κινητοποιήσεις. Τέσσερα μέλη ιατρικού προσωπικού συγκαταλέγονται στους τραυματίες από τις κινητοποιήσεις που έγιναν για 50η Παρασκευή κατά μήκος του φράκτη που χωρίζει την Γάζα και το Ισραήλ.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι περίπου 8.400 Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, με κάποιους από αυτούς να εκτοξεύουν εκρηκτικούς μηχανισμούς και πέτρες ενάντια στους Ισραηλινούς στρατιώτες. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις συνθήκες θανάτου του Παλαιστινίου.

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν λόγο για εκτόξευση βλήματος από την Λωρίδα της Γάζας προς το έδαφος του Ισραήλ.

Τουλάχιστον 253 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι τουλάχιστον 26.000 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά από την έναρξη των κινητοποιήσεων κατά μήκος των συνόρων που ξεκίνησαν την 30ή Μαρτίου 2018 στο πλαίσιο της «Πορείας της Μεγάλης Επιστροφής» για το δικαίωμα επαναπατρισμού των Παλαιστινίων προσφύγων.

Πρόσφατα, επιτροπή έρευνας του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε λόγο περί ενδεχόμενης διάπραξης «εγκλημάτων πολέμου» και «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» στην αντίδραση των ισραηλινών αρχών στις διαδηλώσεις. Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε την έκθεση, χαρακτηρίζοντάς την  «μεροληπτική».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.