Μαυριτανία - εκλογές: Νικητής δηλώνει ο εκλεκτός του καθεστώτος

-

Ο υποψήφιος του καθεστώτος στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Μαυριτανία, ο Μοχάμεντ Ουλντ Γκαζουάνι δήλωσε ότι κέρδισε από τον πρώτο γύρο. Ο Γκαζουάνι έκανε τη δήλωση αυτή λίγο πριν τα ξημερώματα σήμερα ενώπιον μιας ομάδας υποστηρικτών του και αφού είχε καταμετρηθεί το 80% των ψήφων. «Μένει μόνο το 20%, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα», τόνισε.

Ο Γκαζουάνι συγκέντρωσε το 50,56% των ψήφων και βρίσκεται μπροστά από τους αντιπάλους του Σίντι Μοχάμεντ Ουλντ Μπουμπακάρ και Μπίραμ Ουλντ Νταχ Ουλντ Αμπέιντ, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει από 18% ο καθένας, σύμφωνα με πηγή της Εθνικής Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής. Κανένας από τους αντιπάλους του Γκαζουάνι δεν έχει αντιδράσει στις δηλώσεις του προς το παρόν, όμως τέσσερις εξ αυτών κατήγγειλαν στη διάρκεια συνάντησής τους χθες Σάββατο το απόγευμα παρατυπίες στη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών και την εκδίωξη των εκπροσώπων τους από κάποιες εκλογικά κέντρα.

Η Μαυριτανία, πρώην γαλλική αποικία με περίπου 4,5 εκατομμύρια κατοίκους, γνώρισε στρατιωτικά πραξικοπήματα το 1978, το 2005 και το 2008. Στη διάρκεια των ετών αυτών σημειώθηκαν και άλλα αποτυχημένα πραξικοπήματα. Οι χθεσινές προεδρικές εκλογές ενδέχεται να σημάνουν την πρώτη ειρηνική μετάβαση εξουσίας εδώ και δεκαετίες. Ο 62χρονος Ουλντ Γκαζουάνι έχει τη στήριξη του απερχόμενου προέδρου Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ, ενός πρώην στρατηγού που ανήλθε στην εξουσία έπειτα από πραξικόπημα το 2008. Ο ίδιος ο Γκαζουάνι συμμετείχε στα πραξικοπήματα του 2005 και του 2008.

Αφού ανήλθε στην εξουσία το 2008 ο Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ εξελέγη στην προεδρία της χώρας το 2009. Το 2014 επανεξελέγη στη διάρκεια εκλογών τις οποίες είχαν μποϊκοτάρει τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για τη διαδοχή του, καθώς βάσει συντάγματος ο ίδιος δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία, το καθεστώς επέλεξε τον από παλιά σύντροφό του Ουλντ Γκαζουάνι, που διετέλεσε επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων επί δέκα χρόνια και στη συνέχεια για μικρό χρονικό διάστημα υπουργός Άμυνας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.