Με τα μάτια στις κάλπες η συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

-
72

Η έξοδος από τα μνημόνια και οι δυνατότητες που αυτή δίνει για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα ήταν το κύριο θέμα της ομιλίας του πρωθυπουργού στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Μία ημέρα μετά το κοινό έκτακτο συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ, το οποίο εξέφρασε την αντίθεσή του στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αυτές είναι απαραίτητες και έκανε ειδική αναφορά στον «Κλεισθένης Ι, στην αλλαγή των εκλογικών περιφερειών και την συνταγματική μεταρρύθμιση».

Η ΠΓ συνεδρίασε ενόψει της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το επόμενο Σάββατο, η οποία, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, θα έχει και αυτή κεντρικό θέμα την Αυτοδιοίκηση και τη στρατηγική του κόμματος για την Περιφερειακή διοίκηση και την αποκέντρωση εξουσιών.

Με το βλέμμα στραμμένο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, αν όχι και σε αιφνιδιαστικές βουλευτικές εκλογές νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα των διεργασιών που θα ακολουθήσουν, τονίζοντας ότι το διακύβευμα, και στις τοπικές κοινωνίες, είναι η διάκριση ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση.

Πρόοδος – συντήρηση η διαχωριστική γραμμή

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη τομή για τη χώρα που σηματοδοτεί η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία». Ανέφερε ακόμη ότι «η νέα περίοδος ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για τη χώρα» και ότι «μεγάλες θεσμικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος πρέπει να δρομολογηθούν από σήμερα με αποφασιστικότητα και τόλμη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινητοποιήσει από τώρα όλες τις δυνάμεις του «για τη δημιουργία πλατιών, προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο» που θα αντιπαρατίθενται στον νεοφιλελευθερισμό και τον ακροδεξιό λαϊκισμό».

Απευθυνόμενος στα μέλη της ΠΓ, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να έχουν «κατά νου ότι η μάχη μας για δίκαιη ανάπτυξη και δίκαιη Ελλάδα όχι μόνο δεν θα σταματήσει, αλλά θα ενταθεί στη μεταμνημονιακή εποχή». Εξειδικεύοντας μάλιστα είπε ότι «το μέτωπο …. δεν θα είναι μόνο η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και η εξυγίανση και ανάκτηση της εμπιστοσύνης σε όλο το θεσμικό πλαίσιο».

Κεντρικό θέμα η Αυτοδιοίκηση

Στην συνεδρίαση, που κράτησε περίπου τέσσερις ώρες, έγινε πλούσιος και γόνιμος διάλογος για την Αυτοδιοίκηση, και -όπως αναφέρουν κομματικές πηγές- αποφασίστηκε ότι μετά και την συνεδρίαση της ΚΕ θα συγκροτηθεί ειδική κομματική επιτροπή για τις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης φέρεται να σημείωσε, με παρέμβασή του, ότι απέτυχε το σχέδιο της ηγεσίας της ΚΕΔΕ για απόσυρση του νομοσχεδίου. Κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Σκουρλέτης άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ΝΔ ότι διαχρονικά δεν έχουν καταθέσει καμία μεταρρυθμιστική πρόταση για την Αυτοδιοίκηση. Ο υπουργός Εσωτερικών φέρεται να είπε ότι οι προτάσεις του Μητσοτάκη και της ΝΔ εξαντλούνται στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις απολύσεις, σημειώνοντας ότι πρόκειται για προτάσεις που υπονομεύουν την ουσιαστική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, για τις διαπραγματεύσεις ενόψει και του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.