Μεγαλώνει το ρήγμα στις σχέσεις Πολωνίας – Ισραήλ

Μεγαλώνει το ρήγμα στις σχέσεις Πολωνίας – Ισραήλ

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την επίσκεψη Ισραηλινών αξιωματούχων εξαιτίας της πρόθεσής τους να θέσουν το ζήτημα της επιστροφής των περιουσιακών στοιχείων των Εβραίων που κατασχέθηκαν από τους ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ένα θέμα το οποίο η Βαρσοβία θεωρεί λήξαν.

«Η Πολωνία αποφάσισε να ακυρώσει την επίσκεψη Ισραηλινών αξιωματούχων αφού η ισραηλινή πλευρά ανακοίνωσε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη σύσταση της αποστολής, κάτι που άφησε να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν κυρίως σε θέματα που συνδέονται με την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων» των Εβραίων, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ισραηλινή αποστολή υπό τον Άβι Κόεν- Σκάλι, γενικό γραμματέα του υπουργείου για την Κοινωνική Ισότητα, αναμενόταν στη Βαρσοβία σήμερα. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην πολωνική πρωτεύουσα έπειτα από έκκληση της άκρας δεξιάς με βασικό σύνθημα «Σταματήστε τον 447», τον αμερικανικό νόμο με αυτό το νούμερο που αφορά στην επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των Εβραίων που κατασχέθηκαν από τους ναζί.

Το κυβερνών συντηρητικό κόμμα καθώς και η κεντρώα και η φιλελεύθερη αντιπολίτευση υποβάθμισαν τη σημασία της νομοθεσίας αυτής που υπεγράφη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο του 2018, υπογραμμίζοντας ότι δεν αφορά την Πολωνία. Όμως, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, μια ένωση πολλών εθνικιστικών κομμάτων και ομάδων ξεκίνησαν μια μεγάλη εκστρατεία προπαγάνδας αναφορικά με το ζήτημα αυτό.

Με την ονομασία JUST (Justice for Uncompensated Survivors Today- Δικαιοσύνη για τους επιζώντες που δεν έχουν αποζημιωθεί), ο νόμος 447 ζητεί από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να ενημερώσει το Κογκρέσο για τις προόδους που έχουν σημειώσει κάποιες χώρες, ανάμεσά τους και η Πολωνία, αναφορικά με την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων των Εβραίων που κατασχέθηκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Στην Πολωνία ζούσαν πριν τον πόλεμο περίπου 3,2 εκατομμύρια Εβραίοι, δηλαδή το 10% του πληθυσμού της εποχής εκείνης. Πρόσφατα έχουν επανέλθει στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον αντισημιτισμό στην Πολωνία.

Πέρυσι κρίση είχε προκληθεί στις σχέσεις Πολωνίας- Ισραήλ μετά την υιοθέτηση ενός αμφιλεγόμενου νόμου, ο οποίος τελικά τροποποιήθηκε και ο οποίος θεωρήθηκε τόσο από το Ισραήλ όσο και από τις ΗΠΑ ως έμμεση απόπειρα να εμποδιστούν οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος να αναφέρονται στα εγκλήματα που διέπραξαν οι Πολωνοί εναντίον τους.

Τον Φεβρουάριο ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς είχε προκαλέσει την αντίδραση της Βαρσοβίας για τις δηλώσεις του για «αντισημιτισμό τον οποίο οι Πολωνοί θηλάζουν μαζί με το γάλα της μητέρας τους». Η Πολωνία μποϊκόταρε τον Φεβρουάριο μια σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ στην οποία συμμετείχε η Ομάδα του Βίσεγκραντ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι