Μέι: Αν απορριφθεί η συμφωνία μπορεί να μην φύγουμε ποτέ

-

Η Βρετανία μπορεί να μην φύγει ποτέ από την ΕΕ, αν η Βουλή απορρίψει τη συμφωνία για το Brexit την επόμενη εβδομάδα. Με αυτή την προειδοποίηση η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θέλησε να πείσει πρωτίστως εκείνους που στήριξαν με θέρμη την έξοδο, πριν από δυόμιση χρόνια, να πουν «ναι» στη συμφωνία της.

«Στηρίξτε τη και η Βρετανία θα βγει από την Ε.Ε. Απορρίψτε τη και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί» είπε η Μέι για τη συμφωνία, που έκλεισε με τις Βρυξέλλες στις 12 Μαρτίου, απευθυνόμενη προς τους επικριτές της εντός του Συντηρητικού Κόμματος.

«Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε. Χρειαζόμαστε μία τελική ώθηση για να αντιμετωπίσουμε οριστικά τις ανησυχίες της Βουλής» είπε σε ομιλία της, η οποία και έρχεται τέσσερις ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφορία στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν τη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. σε μία συντριπτική ήττα για την Τερέζα Μέι. Έκτοτε η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσπαθεί να αποσπάσει αλλαγές από την κοινότητα των 27, ειδικά όσον αφορά στο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Έστειλε μήνυμα και προς τους Ευρωπαίους

Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή πριν από την προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου έξοδο της Βρετανίας πριν κάνουν την όποια ουσιαστική υποχώρηση. Αλλά η Μέι προειδοποιεί ότι τότε θα είναι πολύ αργά. «Ας μην μείνουμε πίσω. Ας κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο, ώστε οι βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία την Τρίτη» ήταν η έκκλησή της προς τους Ευρωπαίους.

Να σημειώσουμε ότι η Μέι έχει υποσχεθεί ψηφοφορία επί πρότασης για παράταση του Άρθρου 50 σε περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί εκ νέου.

Επενδυτικοί οίκοι όπως η Goldman θεωρούν ότι η αναβολή του Brexit είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο. Μάλιστα ανεβάζουν κοντά στο 30% τις πιθανότητες για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο τελικά θα οδηγήσει σε παραμονή της χώρας στην κοινότητα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.