Μένουν άλλον έναν χρόνο οι Τούρκοι σε Συρία και Ιράκ

-
104

Την παράταση για έναν χρόνο της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ ενέκρινε το τουρκικό κοινοβούλιο.

Η εντολή αυτή εξουσιοδοτεί τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στις δύο γειτονικέ χώρες εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και άλλων οργανώσεων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Η απόφαση που εγκρίθηκε την Τετάρτη από την τουρκική εθνοσυνέλευση αναφέρει ότι είναι «ουσιώδες για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα» για την αντιμετώπιση «οποιασδήποτε απειλής». Μάλιστα ο πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας του τουρκικού κοινοβουλίου, Ισμέτ Γιλμάζ, διεμήνυσε ότι ο πόλεμος της Τουρκίας εναντίον «της τρομοκρατίας» δεν πρόκειται να σταματήσει.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο, τουρκικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από οργανώσεις Σύρων ανταρτών που εξοπλίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν από την Άγκυρα, κατέλαβαν την περιοχή Αφρίν, στη βόρεια Συρία. Πρόκειται για την περιοχή που αποτελούσε προπύργιο των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κουρδικής ένοπλης οργάνωσης που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον, αλλά χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Η ανάπτυξη των τουρκικών στρατευμάτων στην Συρία και το Ιράκ είχε εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2014 και έκτοτε παρατείνεται κάθε φορά για ένα έτος.