Μερκελ: Μόνο σε συνεννόηση με την Ελλάδα οι επαναπροωθήσεις

-
87

Οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα είναι σημαντικό να γίνονται μόνο σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά, τόνισε η Άγγελα Μέρκελ, στην αποψινή της συνέντευξη, όταν αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει με τους εταίρους της για τα θέματα ασύλου.

«Αυτό που ήταν και για τον (Αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργό Εσωτερικών) Χορστ Ζεεχόφερ πολύ σημαντικό ήταν το πώς μπορούμε να μεριμνήσουμε ώστε να μην μπουν καν στην Γερμανία, αυτοί που έρχονται, στην συγκεκριμένη περίπτωση, από την Ελλάδα. Σημαντικό για μένα είναι αυτό να μην γίνει χωρίς συνεννόηση με την Ελλάδα. Να μην τριγυρνούν άσκοπα, ώστε πιθανόν να μπουν στην Γερμανία από κάποιο άλλο συνοριακό πέρασμα ,αλλά να συμφωνήσουμε μια διαδικασία ώστε να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα για να γίνεται εκεί η διαδικασία ασύλου. Αυτό μπορώ να το κάνω μόνο εκεί, όπου υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι», είπε η Μέρκελ στην συνέντευξή στο ZDF.

Τόνισε επίσης ότι η επιθυμία του Ζεεχόφερ να μπει περισσότερη τάξη στο θέμα της δευτερογενούς μετανάστευσης έχει εκπληρωθεί, «ιδιαίτερα στα σημεία ελέγχου στα σύνορα, συζητώντας με την Ελλάδα ότι όσοι είναι εγγεγραμμένοι εκεί - αυτός είναι ο κύριος δρόμος, μέσω της λεγόμενης Βαλκανικής Οδού -να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν μπει στην Γερμανία, κατευθείαν στα σύνορα και συμφωνημένα».

Στηρίζει την Μέρκελ το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών

Απόλυτη στήριξη στην Άγγελα Μέρκελ στην διαμάχη της με τον Ζεεχόφερ έδωσε το Προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στην αποψινή του συνεδρίαση.

Σε δήλωσή της, η Γενική Γραμματέας του κόμματος τόνισε ότι το Προεδρείο της CDU απορρίπτει, σχεδόν με απόλυτη πλειοψηφία, τις  «μονομερείς επαναπροωθήσεις» μεταναστών απευθείας από τα γερμανικά σύνορα, όπως προτείνει ο κ. Ζεεχόφερ.

Την ίδια ώρα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η απόφαση του Προεδρείου στηρίχθηκε από όλα τα μέλη, εκτός ενός, που επέλεξε την αποχή.