Μετά το τηλεφώνημα του Πομπέο, ο Τσαβούσογλου θυμήθηκε ότι έχει συνομιλίες με Ρωσία

-

Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στην Άγκυρα για έναν νέο γύρο συνομιλιών σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη,ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση εξεδόθη λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, που πολύ δυσαρέστησε την Τουρκία καθότι επισκέφθηκε την Κύπρο αλλά όχι τους Τουρκοκύπριους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας θα συνεχιστούν «σε τεχνικό επίπεδο στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου».

Οι δύο χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα και στη Συρία και στη Λιβύη, συζητούν το τελευταίο διάστημα μια εκεχειρία και μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης τουλάχιστον στη Λιβύη. Η Μόσχα στηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ενώ η Τουρκία βοήθησε τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) να αποκρούσει την επίθεση του Χάφταρ στην Τρίπολη.

Η συζήτηση για εκεχειρία δεν συνιστά ακριβώς επιλογή, μια που οι αντίπαλοι πόλοι στη Λιβύη έχουν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και έχουν αρχίσει συνομιλίες.

Στη Συρία, μετά την κλιμάκωση της βίας που είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό σχεδόν 1 εκατομμυρίου ανθρώπων, Τουρκία και Ρωσία συμφώνησαν τον Μάρτιο να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι η εκεχειρία τηρείται, εκτός από μερικές μεμονωμένες παραβιάσεις.

Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών έγινε στη Μόσχα στις 31 Αυγούστου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.