Μετά τον προϋπολογισμό υπόλογη και για ρύπανση η Ιταλία στην Κομισιόν

-

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως προσέφυγε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ιταλίας, η οποία, σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν προστατεύει επαρκώς τους πολίτες της από τις επιπτώσεις του διοξειδίου του αζώτου (NO2), που μολύνει την ατμόσφαιρα ιταλικών πόλεων.

«Η Επιτροπή ζητεί από την Ιταλία να σεβαστεί τις οριακές τιμές για την ποιότητα του αέρα που έχουν καθορισθεί και να λάβει κατάλληλα μέτρα για να μειώσει τα επίπεδα της ρύπανσης σε 10 αστικές περιφέρειες στις οποίες ζουν περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι», εξηγεί η Κομισιόν, η οποία είναι αρμόδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή των υφιστάμενων ορίων στις εκπομπές αερίων που ρυπαίνουν.

Η Ιταλία είναι το τέταρτο κράτος μέλος που οδηγείται ενώπιον της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης «για παρόμοιες παραλείψεις στην υποχρέωση σεβασμού των τιμών που αποτελούν τα όρια για το NO2 και πρέπει να λάβει κατάλληλα μέτρα ώστε οι περίοδοι υπέρβασης των ορίων αυτών να είναι όσο το δυνατόν συντομότερες».

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία αντιμετωπίζουν παρόμοιες διαδικασίες από τον Μάιο του 2018 γι' αυτά τα καυσαέρια που προέρχονται από τις εξατμίσεις των οχημάτων.

Την ίδια ημερομηνία, η Ιταλία ενημερώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί προσφυγή σε βάρος της ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αυξημένη και επίμονη παρουσία μικροσωματιδίων (PM10) στην ατμόσφαιρα.

Εξάλλου η Επιτροπή διαμόρφωσε σήμερα μια προσφυγή σε βάρος της Ιταλίας για τη μόλυνση των υδάτων, εκτιμώντας πως 620 περιφέρειες «παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τη συγκέντρωση και την επεξεργασία των υγρών αστικών αποβλήτων».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.