Μεταναστευτικό... Στα κάγκελα κάτοικοι και στην ηπειρωτική χώρα

-
55
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Συναγερμός έχει σημάνει στην ηπειρωτική χώρα, με την κοινωνική ένταση που επικρατεί στα νησιά λόγω του προσφυγικού να μεταφέρεται πλέον στις περιοχές που σχεδιάζει η κυβέρνηση να εγκαταστήσει τους μετανάστες, βάσει του σχεδίου αποσυμφόρησης. Στην περιοχή των Γιαννιτσών, κάτοικοι δημιούργησαν μπλόκο, παρεμποδίζοντας δύο λεωφορεία με μετανάστες να μπουν σε παράδρομο, που οδηγούσε σε ξενοδοχείο της περιοχής. Χρειάστηκε η συνδρομή της Αστυνομίας, για να ολοκληρωθεί η διαδρομή.

Αντίστοιχη κατάσταση επικράτησε και στις Σέρρες, όπου ομάδα ατόμων θέλησε να παρεμποδίσει λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες σε ξενοδοχείο του Σιδηροκάστρου. Επενέβη και πάλι η Αστυνομία, ώστε τα λεωφορεία να φτάσουν στον προορισμό τους, όπως στην Πέλλα το περασμένο Σάββατο, όταν ομάδα κατοίκων έκανε μπλόκο σε λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στην Κω, μία μέρα νωρίτερα είχαν βγει ακόμα και με μπουλντόζες για να εμποδίσουν την αποβίβαση κάποιων δεκάδων ανθρώπων στο νησί.

Ρεκόρ αφίξεων στα νησιά

Τουλάχιστον 500 είναι οι αφίξεις μεταναστών στα νησιά το τελευταίο 24ωρο, με την επιχείρησή αποσυμφόρησης προς την ηπειρωτική Ελλάδα να συνεχίζεται, σύμφωνα με το protothema.gr, ενώ σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ κάθε μέρα υπολογίζεται ότι φτάνουν στη χώρα 200-300 μετανάστες.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, και αρμόδιος για τα θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, 40.000 μετανάστες έφτασαν το τελευταίο τετράμηνο στην Ελλάδα και 50.000 μέσα στο 2019. Παράλληλα, πάνω από 35.000 έχουν αιτηθεί άσυλο και παραμένουν στα νησιά Λέσβο, Κω, Χίο και Λέρο. Στους μετανάστες που έφτασαν το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον ANT1, δεν τους ενημέρωναν σε ποια περιοχή θα μεταφερθούν.