Μεξικό: Επέμβαση εθνοφρουράς για αποτροπή εξέγερσης μεταναστών

-
30

Άνδρες της μεξικανικής Εθνοφρουράς αναγκάστηκαν να επέμβουν για να θέσουν υπό έλεγχο την επαπειλούμενη εξέγερση Αφρικανών, Ασιατών και Αϊτινών μεταναστών που ξεσηκώθηκαν και αποπειράθηκαν να φύγουν από το κτίριο στο οποίο κρατούνται στην Πολιτεία Τσιάπας. Οι μετανάστες διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες στον χώρο κράτησής τους από τη άποψη της υγιεινής, τον υπερπληθυσμό των εγκλείστων, αλλά και την κακή ποιότητα των τροφίμων που τους διανέμει το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM).

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι παράτυποι μετανάστες ζητούσαν επίσης να επιταχυνθούν οι διοικητικές διαδικασίας της υπηρεσίας μετανάστευσης που τους αφορούν. «Ορισμένοι από αυτούς κατάφεραν να βγουν από το κτίριο, αλλά συνελήφθησαν εκ νέου» και οδηγήθηκαν πίσω σε αυτό, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Μέλη της Εθνοφρουράς μπήκαν στο κτίριο, όπου υπό κανονικές συνθήκες φιλοξενείται μια τοπική εμποροπανήγυρη, για να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες και τις φωνές των μεταναστών. Έπειτα από περίπου μία ώρα, μπόρεσαν να αποκαταστήσουν την τάξη.

Το INM δεν έδωσε διευκρινίσεις για τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στο κτίριο, ούτε τις συνθήκες κράτησής του. Εξάλλου η μεξικανική Εθνοφρουρά ενέτεινε τις επιχειρήσεις της, κάνοντας ελέγχους κυρίως στο οδικό δίκτυο ανάμεσα στην Ταπατσούλα και τα σύνορα Μεξικού - Γουατεμάλας. Η Εθνοφρουρά αναπτύχθηκε στην Πολιτεία Τσιάπας την περασμένη εβδομάδα για να προσπαθήσει να ανακόψει τις ροές των μεταναστών από κράτη της κεντρικής Αμερικής οι οποίοι προσπαθούν να φθάσουν στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.

Η απόφαση να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά στην Τσιάπας ανακοινώθηκε εντός των ορίων της συμφωνίας των κυβερνήσεων του Μεξικού και των ΗΠΑ στις αρχές του Ιουνίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλούσε να επιβάλλει τελωνειακούς δασμούς σε όλα τα αγαθά μεξικανικής προέλευσης, που θα αυξάνονταν κάθε μήνα ώσπου να φθάσουν το 25% τον Οκτώβριο, εάν το Μεξικό δεν ανακόψει τις ροές μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Η κυβέρνηση του Μεξιού ανέπτυξε κατόπιν 6.000 μέλη της εθνοφρουράς στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.