Μόλερ: Με τη λύση του Κυπριακού οι εγγυήτριες δυνάμεις αποχωρούν

-
210
Μόλερ: Με τη λύση του Κυπριακού οι εγγυήτριες δυνάμεις αποχωρούν

Την πεποίθησή του ότι «υπάρχει μία αρκετά καλή βάση για να προχωρήσουν ξανά μπροστά» οι δύο πλευρές και «να χτίσουν πάνω σε αυτήν», εκφράζει για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ο γενικός διευθυντής του γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο Μάικλ Μόλερ, ο οποίος υπήρξε ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού για την Κύπρο από το 2006 έως το 2008,σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμά ότι «η τελευταία δέσμη διαπραγματεύσεων έφερε τις δύο πλευρές πολύ πιο κοντά απ’ ό, τι στο παρελθόν» και ότι «τα οικονομικά οφέλη της επανένωσης θα είναι τεράστια για το νησί και την περιοχή».

«Υπάρχουν τόσα πολλά πλεονεκτήματα για την Κύπρο, που εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο γιατί παραμένει το πρόβλημα και δεν έχει επιλυθεί» σημειώνει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι η λύση ισοδυναμεί με αποχώρηση των εγγυητριών δυνάμεων επειδή, όπως τονίζει, οι λόγοι για τους οποίους τέθηκαν εγγυήτριες δυνάμεις δεν θα υφίστανται πλέον.

Αναφερόμενος στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό σημειώνει ότι πρόκειται για μία απλή αντιμετώπιση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος, το οποίο «θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί πολύ καλύτερα». Εκφράζει μάλιστα την απορία του «γιατί ορισμένες από τις λύσεις που βρέθηκαν στα τέλη του ΄70 ή στις αρχές του ‘ 80, αντιμετωπίζοντας το ίδιο πρόβλημα στη Νοτιοανατολική Ασία, δεν εφαρμόζονται στην τρέχουσα κρίση».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει βεβαίως την ανάγκη επίτευξης ειρήνης στη Συρία, καθώς, όπως λέει, «είναι σαφές ότι οι περισσότεροι από τους Σύρους πρόσφυγες θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους». Χτυπάει πάντως καμπανάκι, σημειώνοντας πως «το μεταναστευτικό ζήτημα που βλέπουμε σήμερα είναι μόνο ένα μικρό μέρος σε σχέση με αυτό που πιθανότατα θα δούμε τις επόμενες δεκαετίες» και «λόγω της κλιματικής αλλαγής».