Μορατόριουμ αλά Τούρκα: Εξέδωσαν 3 NAVTEX για ασκήσεις με πυρά για τις 27,28 και 29 Οκτωβρίου

-

Το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε υποστηρίξει περιχαρής ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν την ακύρωση των προγραμματισμένων την επόμενη εβδομάδα στρατιωτικών ασκήσεων και ότι δέχτηκαν να μην προβούν σε ασκήσεις τις ημέρες που η άλλη χώρα έχει εθνική εορτή.

Εμείς εορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου και οι Τούρκοι εορτάζουν από το 1923 την 29η Οκτωβρίου ως Ημέρα της Δημοκρατίας. Η αποχή από στρατιωτικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια εθνικών και θρησκευτικών εορτών θεωρείται ένα από τα παλαιά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, αν και σπάνια τηρήθηκε από τους γείτονες ακόμα και στις σχετικά "καλές μέρες" των σχέσεών μας.

Στο μεταξύ η Ελλάδα επέδωσε στην Άγκυρα επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο. Όπως αναφέρεται, η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Στις NAVTEX με ασκήσεις δεν έγινε αναφορά ίσως επειδή εκδόθηκαν αργότερα και συγκεκριμένα στις 8 το βράδυ της Παρασκευής. Και οι τρεις γίνονται βορείως της Κύπρου.

navtex

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.