Μόσχα: Η καραντίνα κράτησε τους θετούς γονείς μακριά, νεκρό το βρέφος

-

Έρευνα ξεκίνησε στη Ρωσία μετά τον θάνατο ενός βρέφους πέντε μηνών που είχε γεννηθεί από παρένθετη μητέρα για ένα ζευγάρι Κινέζων, οι οποίοι όμως λόγω του κορονοϊου δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στη Μόσχα για να παραλάβουν το μωρό.

Στην ίδια μοίρα είναι άλλα 30 βρέφη, τα οποία επίσης "ζήτησαν" Κινέζοι γονείς και υπέγραψαν συμβόλαια με τις παρένθετες μητέρες, όμως δεν μπόρεσαν έως τώρα λόγω της καραντίνας να πάνε να τα "παραλάβουν". Τα βρέφη βρίσκονται άλλα στα χέρια των βιολογικών τους μαμάδων και άλλα σε ιδρύματα. Όμως ενώ τα 30 είναι σε ορφανοτροφεία κρατικά και έχουν την επιμέλειά τους υπεύθυνα άτομα, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των βρεφών που είναι στην ίδια μοίρα αλλά οι μητέρες τους δεν δήλωσαν επίσημα το συμβόλαιο με τους θετούς γονείς και έτσι κανείς δεν ξέρει τώρα ποιος τα φροντίζει.

Δεκάδες ή ίσως και εκατοντάδες βρέφη στα αζήτητα

«Η έρευνα ξεκίνησε μετά τον θάνατο ενός βρέφους, το οποίο βρέθηκε νεκρό κοντά στην Αγία Πετρούπολη, στη βορειοδυτική Ρωσία», ανακοίνωσε η Επιτροπή Ερευνών της περιοχής του Λένινγκραντ χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Το μωρό βρέθηκε νεκρό σε ένα διαμέρισμα στην Γκάτσινα, η οποία βρίσκεται 25 χλμ. νοτίως της Αγίας Πετρούπολης (Λένινγκραντ), σύμφωνα με την υπεύθυνη για τα Δικαιώματα των Παιδιών στην Αγία Πετρούπολη Άνα Μιτιάνινα. Υπεύθυνη για το μωρό ήταν μια τροφός. Το ηλικίας πέντε μηνών βρέφος βρέθηκε νεκρό χθες, Πέμπτη, διευκρίνισε η Μιτιάνινα. Θα παραδιδόταν σε Κινέζους γονείς, οι οποίοι όμως δεν είχαν μπορέσει να ταξιδέψουν στη Ρωσία για να πάρουν το παιδί λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Περίπου 30 μωρά που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες βρίσκονται τώρα σε ορφανοτροφείο της Αγίας Πετρούπολης, ανακοίνωσαν πρόσφατα οι τοπικές αρχές. Αυτά διαθέτουν «όλα τα αναγνωριστικά τους έγγραφα με τα κινεζικά ονόματά τους και είναι καλά», σύμφωνα με την Μιτιάνινα, η οποία εξέφρασε ωστόσο ανησυχία για άλλα μωρά που γεννιούνται από παρένθετες μητέρες «χωρίς τον έλεγχο των αρχών».

Θα τα στείλουν με αεροπλάνο στους γονείς

Σύμφωνα με την ίδια, τα μωρά τελούν υπό την ευθύνη των υπηρεσιών που έχουν αναλάβει την διαδικασία για τη γέννησή τους. Οι ρωσικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να διοργανώσουν μια ανθρωπιστική πτήση για την απομάκρυνση των μωρών που έχουν γεννηθεί από παρένθετες μητέρες και έχουν αποκλειστεί στη Ρωσία λόγω του  κορονοϊού, καθώς οι γονείς τους, οι οποίοι είναι ξένοι, δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα για να τα πάρουν.

Συνήθως οι θετοί γονείς αναλαμβάνουν την οικονομική συντήρηση της παρένθετης μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά καταβάλλουν και κάποιο ποσό εφ΄άπαξ, το οποίο φορολογείται, και κατά συνέπεια πολλές γυναίκες αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο χωρίς να το γνωστοποιούν στις αρχές.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.