Μπορεί να κατέγραψε τον θάνατό του ο Κασόγκι

-

Στο ενδεχόμενο ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι  να κατέγραψε τον θάνατό του με το «έξυπνο» ρολόι Apple Watch που φορούσε, αναφέρεται με δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα  Σαμπάχ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της,  ο Κασόγκι ενεργοποίησε τη δυνατότητα ηχογράφησης της συσκευής, όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου για να παραλάβει ένα έγγραφο που ήταν απαραίτητο για να παντρευτεί.

Το ρολόι του ωστόσο, πάντα σύμφωνα με την Σαμπάχ, ήταν συνδεδεμένο με το iCloud και με το κινητό τηλέφωνό του, το οποίο είχε αφήσει στην αρραβωνιαστικιά του που τον περίμενε έξω από το προξενείο. Το ρολόι κατέγραψε την ανάκριση, τα βασανιστήρια και τον θάνατο του Κασόγκι, υπογραμμίζει το δημοσίευμα. Σημειώνει επίσης ότι, μετά τον θάνατο του δημοσιογράφου, οι Σαουδάραβες πράκτορες  αντιλήφθηκαν ότι το ρολόι κατέγραφε και χρησιμοποίησαν το δακτυλικό του αποτύπωμα για να το ξεκλειδώσουν. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι έσβησαν κάποια αρχεία, όχι όμως όλα.

Σημειώνεται ότι Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες ενημέρωσαν ομολόγους τους ότι διαθέτουν αρχεία εικόνας και ήχου που επιβεβαιώνουν την δολοφονία και τον διαμελισμό του πτώματος,  όπως έγραψε η Ουάνινγκτον Ποστ, στην οποία  εργαζόταν ο Κασόγκι. Το Ριάντ πάντως εξακολουθεί να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη, χαρακτηρίζοντας «ψέματα και αβάσιμες εικασίες» τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση της χώρας διέταξε τον θάνατο του δημοσιογράφου.

Την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για την ταυτοποίηση των δεκαπέντε Σαουδαράβων που επισκέφτηκαν το προξενείο την ημέρα της εξαφάνισης του Κασόγκι και οι περισσότεροι έφυγαν από την Τουρκία αυθημερόν. Το CNN, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν μάλιστα,  ότι ο ένας από αυτούς ήταν ο Σάλαχ Μουχάμεντ αλ Τουμπάικι, ο οποίος αναφέρεται σε επίσημο σαουδαραβικό ιστότοπο ως επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.

 

 

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.