Μυστικά αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης... στη Γροιλανδία

-
334

Διεθνής ερευνητική ομάδα ανέλυσε μόλυβδο που βρέθηκε στους πάγους της Γροιλανδίας και ανακάλυψε πως η ποσότητα σχετίζεται με την ανάπτυξη του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού.

Οι εκπομπές από την εξόρυξη και το λιώσιμο του μολύβδου για την παραγωγή αργύρου για νομίσματα αλλά και αγωγούς ύδρευσης «συνελήφθησαν» στους πάγους στο διάστημα 1000 π.Χ. – 800 μ.Χ.

«Ανακαλύψαμε πως η μόλυνση από μόλυβδο στην Γροιλανδία συνδέεται με τους πολέμους, την κοινωνική αναταραχή και τον ιμπεριαλισμό στην αρχαιότητα», ανέφερε ο καθηγητής Τζόε Μακόνελ.

Η ερευνητική ομάδα περιελάμβανε ιστορικούς, φυσικούς επιστήμονες, αρχαιολόγους του Desert Research Institute (DRI), του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 21.000 δείγματα από τους πάγους και τα συνδύασαν με γεγονότα της ελληνικής και ρωμαϊκής ιστορίας και την οικονομική δραστηριότητα των εν λόγω πολιτισμών. Σύμφωνα με τη μελέτη οι εκπομπές από την επεξεργασία μολύβδου αυξάνονταν σε περιόδους πολέμων και πολιτικής αστάθειας.

«Οι σχεδόν τετραπλάσιες καταγραφές εκπομπών κατά τους δύο πρώτους αιώνες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας σε σχέση με τα τελευταία χρόνια της δημοκρατίας δείχνουν αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας», ανέφερε ο καθηγητής αρχαιολογίας της Οξφόρδης Άντριου Γουίλσον.

Τα αποτελέσματα της έρευνας διαφέρουν από παλαιότερες που όμως βασίστηκαν σε λιγότερα δείγματα και καταδείκνυαν αυξημένη οικονομική δραστηριότητα κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής δημοκρατίας.