«Να λογοδοτήσει ο Μοράλες» θέλει η μεταβατική πρόεδρος

-
112

Η Τζανίν Ανιές, η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας, δήλωσε πως εάν επιστρέψει στην χώρα ο αυτοεξόριστος στο Μεξικό Έβο Μοράλες  , θα πρέπει να «λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης». Αναφέρεται σε παρατυπίες κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου και για «κατηγορίες διαφθοράς».

«Υπάρχει ένα εκλογικό αδίκημα και πολλές κατηγορίες για διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησής του», δήλωσε η Ανιές κατά τη διάρκεια της πρώτης της συνάντησης με τους ανταποκριτές ξένου Τύπου, τρεις ημέρες αφότου αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος. O Μοράλες ζει εξόριστος στο Μεξικό από την Τρίτη, αλλά την Τετάρτη δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στη Βολιβία για να «ειρηνεύσει» τη χώρα του.

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του την Κυριακή, οι υποστηρικτές του διαδηλώνουν καθημερινά και ταραχές σημειώνονται με τις δυνάμεις της τάξης, κυρίως στην πρωτεύουσα Λα Πας. Ο πρώτος αυτόχθων πρόεδρος της χώρας των Άνδεων διετέλεσε αρχηγός του κράτους επί σχεδόν 14 χρόνια, πριν αποχωρήσει.

Διακήρυξε τη νίκη του στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου και ήταν έτοιμος να ασκήσει μια τέταρτη θητεία. Ωστόσο η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και πολλές διαδηλώσεις, συχνά πολύ βίαιες, πραγματοποιήθηκαν. Μια ανταρσία στις τάξεις της αστυνομίας κατά του Μοράλες και τέλος η παρέμβαση του στρατού, ώθησαν τον 60χρονο πολιτικό να εγκαταλείψει την προεδρία.