ΝΑΤΟ κατά Μόσχας για τους πυραύλους

-

Μία ημέρα πριν την σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που γίνεται στις Βρυξέλλες στις 3 και 4 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γιένς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τη Ρωσία να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες ανησυχίες που προκαλεί το νέο πυραυλικό σύστημα της.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ το νέο πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας φαίνεται να παραβιάζει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες.

Σημειώνεται ότι το 1987 ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν την Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς (με πυρηνικές και συμβατικές κεφαλές), καθώς και των εκτοξευτήρων τους. «Τώρα αυτή η Συνθήκη βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας», λέει ο Στόλτενμπεργκ.

Τον περασμένο Μάρτιο οι ΗΠΑ είχαν επικρίνει την Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς. Ήταν η περίοδος που ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε έναν «αόρατο» διηπειρωτικό πύραυλο και μια παρόμοια τορπίλη.

«Η Ρωσία δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση για τον νέο αυτό πύραυλο. Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η πιο αληθοφανής εκτίμηση θα είναι ότι η Ρωσία παραβιάζει την Συνθήκη» αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ζητά από την Μόσχα «να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες με έναν ουσιαστικό και ειλικρινή τρόπο».

Το θέμα των ρωσικών πυραύλων αναμένεται να συζητηθεί στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ όπως δήλωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στην Συμμαχία οι ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγηθούν στη λήψη πρωτοβουλιών για την εξάλειψη αυτής της απειλής.

Η ίδια ανέφερε ότι τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας της Συμμαχίας πρέπει να εναρμονισθούν σε σχέση με την ενδεχόμενη νέα απειλή, για να είναι σε θέση να αποκρούσουν του πύραυλους που στοχεύουν στην Ευρώπη και την Αμερική

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.