ΝΑΤΟ προς Μόσχα: Σεβαστείτε την συνθήκη για τα πυρηνικά

-

Να σεβαστεί την διμερή Συνθήκη ΗΠΑ-Ρωσίας (INF) για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς κάλεσε την Ρωσία ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου υπουργών Άμυνας τη Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ο Στόλτεμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία των συμμάχων, καθώς, όπως υποστήριξε, η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει τη Συνθήκη INF, με την ανάπτυξη ενός νέου πυραυλικού συστήματος μεσαίου βεληνεκούς (SSC-8).

Παραλλήλως, ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, σκοπεύει να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

Στην σημερινή σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ συζητήθηκε και ο δίκαιος επιμερισμός των αμυντικών βαρών στη Συμμαχία και όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όλοι οι σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ, ως το 2024. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευθεί να αυξήσουν τις συνολικές επενδύσεις σε άμυνα από 41 δισ. δολάρια το 2016, σε 100 δις δολάρια ως το τέλος του 2020.

Στο επίκεντρο της Συνόδου βρέθηκαν και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Κόσοβο. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Νατοϊκή δύναμη ΚFOR, η οποία βασίζεται σε εντολή των Ηνωμένων Εθνών, είναι σημαντική για τη σταθερότητα του Κοσόβου και της περιοχής - και θα παραμείνει εκεί.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.