Νέες αποκαλύψεις Κοτζιά για αιγιαλίτιδα και Κυπριακό

-
720

Σε νέες αποκαλύψεις προχώρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος σε συνέντευξή του σε κυπριακό κανάλι ανέφερε ότι οι Τούρκοι ήξεραν από καιρό για την αιγιαλίτιδα ζώνη.

«Δεν αιφνιδιάστηκαν οι Τούρκοι, διότι το ξέρουν από καιρό ότι εμείς θα επεκτείνουμε την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη», είπε χαρακτηριστικά ο Κοτζιάς, δίνοντας νέες διαστάσεις, αλλά και λαβή για νέους σχολιασμούς, στο θέμα που προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις την περασμένη εβδομάδα.

Στην συνέντευξή του στο κυπριακό ΣΙΓΜΑ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι η συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Πέτρο Μαυροειδή, ήταν προγραμματισμένη από καιρό. Και δεν  είχε να κάνει με τις ανακοινώσεις για την αιγιαλίτιδα ζώνη.

«Όταν κλήθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας για τη συνάντηση στην Άγκυρα, δεν ήμουν πια ο υπουργός Εξωτερικών. Αυτή η πρόσκληση υπήρχε από καιρό. Ήταν μία προγραμματισμένη συνάντηση που ασφαλώς φαντάζομαι να ειπώθηκαν όσον αφορά την αιγαλίτιδα ζώνη κάποιες δικές τους ερωτήσεις ή απορίες. Αλλά δεν αιφνιδιάστηκαν οι Τούρκοι, διότι το ξέρουν από καιρό ότι εμείς θα επεκτείνουμε την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς.

Αποκαλύψεις για το Κυπριακό

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα. Υποστήριξε ότι είναι μεγάλη κατάκτηση για την ελληνοκυπριακή πλευρά η φράση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν μπορεί να επιβιώνει ένα καθεστώς μετα-ποικιακό, όπως αυτό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.

Παραλλήλως έφρασε την εκτίμηση ότι η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση και αυτό γιατί έχει μπει πάνω στο τραπέζι το θέμα των εγγυήσεων και των συμμαχιών. Ένα θεμελιακό ζήτημα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, όπως είπε.

Ο Άιντε έκανε δικό του παιχνίδι

Ο Κοτζιάς ανέφερε ακόμη ότι δεν ευσταθούν όσα λέγονται, ότι δηλαδή Τσίπρας και Ερντογάν ήταν έτοιμοι να μεταβούν στο Κρανς Μοντανα. Εξήγησε μάλιστα ότι όλο αυτό το σκηνικό είχε ενορχηστρωθεί από τον μεσολαβητή  Έσπεν Μπαρθ Αϊντε.

«Πήγα ένα πρωί στο τραπέζι μιας συνάντησης και μου λέει ο Αϊντε έρχονται οι πρωθυπουργοί. Ποιοι πρωθυπουργοί του λέω και πήρα τον Τσίπρα τηλέφωνο και μου λέει “μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ουδείς μου είπε να έρθω και ούτε θέλω να έρθω”. Πάω πίσω και λέω ευθέως στον Αϊντε “λες ψέματα” και μου απάντησε ότι έκανε μια προσπάθεια. Υπήρξε και τηλεφώνημα Ερντογάν-Τσίπρα, όπου συμφώνησαν ότι δεν υπήρχε πρόοδος για να έρθουν. Η Τερέζα Μέι έβαλε τον Τζόνσον να με ρωτήσει εμένα αν υπάρχει πρόοδος», ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος τέλος στον Άιντε σημείωσε ότι, αν και γενικά ήταν φιλικός, «έλεγε ψέματα και έπαιζε το Κυπριακό σαν μια παρτίδα πόκερ».