Quantcast
Νέες συλλήψεις για το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου & το τσιράκι Ερντογάν - slpress.gr
Ερντογάν: Θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εναντίον του PKK

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε άλλους 65 ανθρώπους που διαδήλωναν για το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, συνεχίζοντας την εκστρατεία καταστολής των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, παρά τις αυξανόμενες επικρίσεις από την διεθνή κοινότητα. Φοιτητές και καθηγητές σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στη χώρα, το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη (Bogazici στην τουρκική γλώσσα) διαμαρτύρονται για την επιλογή του πρύτανη από τον πρόεδρο της χώρας Ερντογάν, έναν διορισμό τον οποίον χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατικό.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι διαδηλωτές παραβίασαν την απαγόρευση των διαδηλώσεων σε δημόσιους χώρους, των συναθροίσεων και των πορειών που έχει επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19 και ότι οι συλληφθέντες χθες στη συνοικία Καντίκιοι της Κωνσταντινούπολης προέβησαν σε παράνομες ενέργειες. Από τις 4 Ιανουαρίου που οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα έχουν συλληφθεί περίπου 600 άνθρωποι, όπως έχουν ανακοινώσει οι αρχές.

Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι παρά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις αξιωματούχων ότι οι διαδηλωτές είναι τρομοκράτες. Δύο άτομα που είχαν προσαχθεί ύστερα από διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος δικαστηρίου. Η κυβερνητική απάντηση στις διαδηλώσεις και η καταδίκη μιας καλλιτεχνικής έκθεσης, η οποία περιελάμβανε αναπαράσταση ενός ιερού για το ισλάμ τόπου με σημαίες του ουράνιου τόξου της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, έχουν προκαλέσει την ανησυχία των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, που έκαναν λόγο για ομοφοβική ρητορική εκ μέρους της Άγκυρας καταδικάζοντάς την.

Η Τουρκία απέρριψε την κριτική αυτή χαρακτηρίζοντάς την ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η σύλληψη φοιτητών “που ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους στην ελευθερία του συνέρχεσθαι” είναι βαθιά ανησυχητική και ότι η πανδημία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την φίμωση των επικριτικών φωνών. “Η ρητορική μίσους που επιδεικνύουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κατά των φοιτητών που ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, στη διάρκεια αυτών των γεγονότων, και το κλείσιμο της ένωσης ΛΟΑΤΚΙ είναι απαράδεκτα”, ανέφερε η Κομισιόν. Την Τετάρτη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει οι διαδηλώσεις να εξελιχθούν σε μια επανάληψη των εκτεταμένων διαδηλώσεων του 2013 και αποκάλεσε τρομοκράτες τους διαδηλωτές.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.