Νέο ασφαλιστικό μέχρι το τέλος του έτους, φέρνει η κυβέρνηση

-
170
Σύντομα το κοινωνικό μέρισμα, λέει ο Σταϊκούρας

Αλλαγές σε εννέα διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» φέρνει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», το υπουργείο Εργασίας στοχεύει με τις αλλαγές να μην υπάρξουν μειώσεις συντάξεων, αλλά και να δοθούν οι αυξήσεις που αντέχει το ασφαλιστικό με τα νέα ποσοστά ανταποδοτικότητας. Το υπουργείο έχει κωδικοποιήσει τις διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» που πρέπει να αλλάξουν, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι διατάξεις που πρέπει να αντικατασταθούν είναι οι εξής:

-Το άρθρο 8, αναφορικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη.
-Το άρθρο 14, σε ό,τι αφορά τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης.
-Το άρθρο 28, σε ό,τι την ανταποδοτική σύνταξη και τη σύνδεση και υπολογισμό της με τις εισφορές των μη μισθωτών.
-Το άρθρο 33, ως προς τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων όλων των ταμείων και των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
-Το άρθρο 98, σε ό,τι αφορά τις παροχές του ΕΤΕΑΕΠ και κυρίως ως προς τον υπολογισμό των νέων επικουρικών συντάξεων.
-Το άρθρο 39, αναφορικά με τις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.
-Το άρθρο 39Α, ως προς τις νέες εισφορές των νέων επιστημόνων (γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων).
-Το άρθρο 40, για τις εισφορές των αγροτών.
-Το άρθρο 41, σε ό,τι αφορά το ποσοστό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης για μη μισθωτούς.

Τα αναδρομικά

Στις εννέα παραπάνω αλλαγές, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες λόγω της γνωμοδότησης του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας, σχεδιάζεται να προστεθεί μία ακόμα ρύθμιση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Ειδικότερα, εξετάζονται να επιστραφούν τα ποσά των μειώσεων που κρίνονται παράνομες για διάστημα 10 μηνών σε όλους τους συνταξιούχους, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο τα αναδρομικά να μην περιληφθούν στον νέο νόμο, αλλά σε μεταγενέστερη ρύθμιση.

Βάσει των ρυθμίσεων, εκτιμάται ότι στις επικουρικές συντάξεις θα υπάρχουν μικρότερες μειώσεις ή και αυξήσεις από εδώ και πέρα σχεδόν για το σύνολο των συνταξιούχων που είδαν τις επικουρικές τους να μειώνονται τον Ιούνιο του 2016. Επίσης, εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερα τα ποσά στις ανταποδοτικές συντάξεις, ενώ τέλος, γίνεται αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών από το εισόδημα.