Νικαράγουα: Απελευθερώνει πολιτικούς κρατούμενους ο Ορτέγα

-

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει μέσα σε διάστημα ενενήντα ημερών στην αποφυλάκιση όλων των αντιπάλων της που έχουν συλληφθεί, προκειμένου να ξαναρχίσει ο διάλογος με την αντιπολίτευση, ο οποίος έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο εδώ και αρκετές ημέρες.

«Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έφθασε μια αναγγελία της κυβέρνησης που κάνει λόγο περί απελευθέρωσης μέσα σε 90 ημέρες όλων των συλληφθέντων στο πλαίσιο των διαδηλώσεων» εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ο Λουίς Άνχελ Ροσαντίγια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επρόκειτο για όρο εκ των ων ουκ άνευ των αντιπάλων του Ορτέγα για να επιστρέψουν στις συνομιλίες. Προς το παρόν, ο αριθμός των φυλακισμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι δεν έχει διευκρινιστεί. «Δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση» με την κυβέρνηση, δήλωνε η Ασαλέα Σολίς, μέλος της αντιπροσωπείας της Συμμαχίας Πολιτών για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία (ACJD), πλατφόρμας της αντιπολίτευσης που διέκοψε την συμμετοχή της στις συνομιλίες, οι οποίες ξανάρχισαν την 27η Φεβρουαρίου, έπειτα από μήνες διακοπής.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ιδίως τη βίαιη καταστολή το Σάββατο στη Μανάγκουα των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν την αποφυλάκιση των «πολιτικών κρατούμενων», καθώς και τη βία εναντίον δημοσιογράφων που πήγαν να καλύψουν την κινητοποίηση. Περίπου εκατό διαδηλωτές προσήχθησαν και κρατήθηκαν για κάποιες ώρες, αφού διαλύθηκαν βίαια από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας που αναπτύχθηκαν στην πρωτεύουσα.

Σχεδόν 700 αντιπολιτευόμενοι βρίσκονται πάντα στις φυλακές, σύμφωνα με την ACJD, η οποία απαιτεί επίσης να ανακτήσουν πλήρως την ελευθερία τους άλλοι 150, που έχουν βγει από τις φυλακές μετά την έναρξη των συνομιλιών μεν αλλά τους έχει επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός.

Η Νικαράγουα βιώνει τη χειρότερη πολιτική κρίση της μετά τον εμφύλιο πόλεμο εδώ και ένδεκα μήνες, αφότου ξέσπασαν διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγα, 73 ετών, που εξελέγη εκ νέου πρόεδρος το 2007.

Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης διατείνονται ότι ο άλλοτε ηγέτης των σαντινίστας ανταρτών έχει επιβάλει δικτατορία κι απαιτούν να αποχωρήσει από την εξουσία, όπως και η αντιπρόεδρος, η σύζυγός του Ροσάριο Μουρίγιο. Ο Ορτέγα καταγγέλλει από την πλευρά του μια απόπειρα πραξικοπήματος με την υποστήριξη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των ΗΠΑ. Στην κρίση έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 325 άνθρωποι, σύμφωνα με ΜΚΟ, ενώ η οικονομία της Νικαράγουας έχει βυθιστεί σε ύφεση.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.