Νικαράγουα: Νέες συλλήψεις από το καθεστώς παρά τις υποσχέσεις

-

Τέσσερις άνθρωποι που διαδήλωναν, απαιτώντας την αποφυλάκιση αντιπολιτευόμενων, συνελήφθησαν στη Μανάγκουα, την επομένη της σύναψης συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, στην οποία συμπεριλαμβανόταν η κυβερνητική δέσμευση να αποκατασταθούν η ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν και η ελευθεροτυπία.

Οι συλλήψεις έγιναν όταν 150 και πλέον διαδηλωτές, συγκεντρωμένοι σε χώρο στάθμευσης στο κέντρο της πρωτεύουσας, προσπάθησαν να βγουν και να κάνουν πορεία σε λεωφόρο μπροστά στο πάρκινγκ. Αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή απώθησαν τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αψιμαχίες, κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν τέσσερα πρόσωπα, κατά την ίδια πηγή.

Δύο δημοσιογράφοι δέχθηκαν εξάλλου επίθεση από αστυνομικούς, δήλωσαν στελέχη του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου. Η συμμαχία της αντιπολίτευσης, η Unidad Nacional Azul y Blanco (UNAB), είχε καλέσει σε «εθνική καθιστική διαμαρτυρία». Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας περιπολούσαν για μεγάλο μέρος του Σαββάτου στην πρωτεύουσα, ειδικά στο ανατολικό της τμήμα.

Την Παρασκευή, το καθεστώς Ορτέγα δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να σέβεται την ελευθερία του Τύπου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στην οποία κατέληξε με την αντιπολίτευση. Δεσμεύθηκε επίσης να αφοπλίσει τις παραστρατιωτικές δυνάμεις που επενέβαιναν εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που άρχισαν τον Απρίλιο του 2018.

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία μετά την επανέναρξη την 27η Φεβρουαρίου των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ορτέγα και της Συμμαχίας Πολιτών για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία (ACJD), πλατφόρμας που εκπροσωπεί την αντιπολίτευση. Οι συνομιλίες έχουν σκοπό να τερματιστεί η πολιτική κρίση που σπαράσσει τη χώρα της κεντρικής Αμερικής τους τελευταίους ένδεκα μήνες και πλέον.

Στην κρίση αυτή έχουν βρει τον θάνατο τουλάχιστον 325 άνθρωποι, ενώ άλλοι περίπου 50.000 πήραν τον δρόμο προς την εξορία. Εκατοντάδες άλλοι παραμένουν εξάλλου φυλακισμένοι. Την 20ή Μαρτίου, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αφήσει ελεύθερους όσους συνελήφθησαν λόγω της συμμετοχής τους σε διαδηλώσεις μέσα σε 90 ημέρες, υπόσχεση που επανέλαβε προχθές Παρασκευή.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) θα συμμετάσχει στη διαδικασία της αποφυλάκιση, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ωστόσο οι δύο πλευρές διαφωνούν για τον αριθμό των εγκλείστων: η κυβέρνηση υπολογίζει είναι περίπου 260, η αντιπολίτευση μιλά για περίπου 650.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.