Νίκος Δένδιας: «Κλίμα ομοψυχίας» για την επέκταση των χωρικών υδάτων

Ζάκυνθος

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας λίγο προτού ολοκληρωθεί η πρώτη ημέρα συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πέλαγος, δήλωσε πως: «η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, αποτελεί ένα βήμα για την ενίσχυση του εθνικού μας οπλοστασίου, σε κλίμα αδιασάλευτης ομοψυχίας».

 

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα όπλα που έχει πλέον η Ελλάδα. «Είναι οι πρόσφατες συμφωνίες μας με τις ΗΠΑ-και θα ήθελα εδώ να κάνω μια αναφορά στον απερχόμενο σήμερα, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο, με τον οποίο είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία και έτεινε ευήκοον ους, στις δίκαιες τοποθετήσεις της χώρας μας- η συμφωνία με την Ιταλία, η συμφωνία με την Αίγυπτο, η κατανόηση για το πώς θα προχωρήσουμε με την Αλβανία, οι συμφωνίες με τα ΗΑΕ, η επέκταση των χωρικών μας υδάτων, η επέκταση του εθνικού εναέριου χώρου, που πλέον στην περιοχή του Ιονίου πελάγους ταυτίζεται με τα εθνικά μας ύδατα, η πολιτική ευρείων οριζόντων που υπηρετεί τα συμφέροντα της νέας Ελλάδος των 200 ετών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Για την επανάληψη αλλά και για τη συνέχιση των διερευνητικών, απαιτείται η βεβαιωμένη σταθερή αποκλιμάκωση», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών που υπενθύμισε ότι πάγια, «και όταν η κρίση στις σχέσεις μας με την Τουρκία ήταν ιδιαίτερα έντονη, η κυβέρνηση επαναλάβαμε την ετοιμότητά της για διάλογο. Έθετε όμως πάντοτε διαχρονικά τις ίδιες σαφείς προϋποθέσεις. Απαιτούσε να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα μας, να αποχωρήσει το Όρουτς Ρέις».

Όπως είπε, την ίδια αυτή ελληνική θέση, την υιοθέτησε στα συμπεράσματά του ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο. «Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν δύο μήνες, από την αποχώρηση του Όρουτς Ρέις. Επομένως, ο όρος που έχει τεθεί από τη χώρα μας, έχει ουσιαστικά εκπληρωθεί. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι δημιουργείται μια ευκαιρία διαλόγου, πάντα στο πλαίσιο και στο επίπεδο των διερευνητικών επαφών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι «στο διάλογο αυτό, η Ελλάδα προσέρχεται με καλή πίστη. Προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση, γιατί η εθνική άποψη είναι ότι με διάλογο λύνονται τα προβλήματα. Όχι με χρήση βίας και βεβαίως, όχι με απειλές πολέμου».

«Κλίμα ομοψυχίας»

Ο Νίκος Δένδιας, για μια ακόμη φορά, τόνισε ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν αποκλειστικά στη διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και υπενθύμισε ότι οι διερευνητικές είναι προκαταρκτικό στάδιο επαφών, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν αντιλήψεις κοινές και να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει έδαφος, ώστε να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε τα κόμματα για το κλίμα εθνικής ομοψυχίας που επικράτησε, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά από το 1947, το εθνικό κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας.

«Αποτελεί εξαιρετικά μεγάλη τιμή για εμένα, να εισηγούμαι στην εθνική αντιπροσωπεία, εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει την άσκηση του δικαιώματος της χώρας μας, για την αύξηση των χωρικών μας υδάτων στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Με τον τρόπο αυτό επεκτείνεται ο χώρος εθνικής κυριαρχίας κατά 13.000 και πάνω τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι η πρώτη φορά, από το 1947, που καλείται το εθνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας. Πρόκειται για άσκηση πλήρους εθνικής κυριαρχίας, .

Αναφορικά με την τεχνική προετοιμασία καθορισμού του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης και το κλείσιμο των κόλπων που προηγήθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα, ο υπουργός τόνισε ότι είναι απολύτως συμβατά με το Δίκαιο της Θάλασσας. «Η χώρα μας δεν δρα καταχρηστικά. Δεν εποφθαλμιά δικαιώματα άλλων. Ασκεί βεβαίως, πλήρως τα δικά της δικαιώματα, με πλήρη σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας στο Ιόνιο, ενισχύει την ασφάλεια μας, μεγεθύνει το αποτύπωμά μας.

Ταυτόχρονα ενισχύει τη διεθνή θέση της Ελλάδας, τόσο σε σχέση με τις χώρες με τις οποίες οικοδομούμε ένα πλέγμα συνεργασιών στην περιοχή μας, για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας όσο και έναντι εκείνων οι οποίοι δεν συμμερίζονται τις ίδιες αρχές με εμάς», είπε και προσέθεσε: «αυτή η Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη πια ζώνη κυριαρχίας, με τις μεγαλύτερες πια ζώνες άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, εδώ και λίγους μήνες, δημιουργεί ένα υπόδειγμα συνέπειας, μεθοδικότητας, τήρησης της νομιμότητας, προσήλωσης σε στόχους αλλά και ένα υπόδειγμα αυτοπεποίθησης».

Η Ελλάδα προετοιμάζεται

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το δικαίωμα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα οπουδήποτε στην Επικράτεια της, οποτεδήποτε αυτή το κρίνει», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγη ώρα προτού ολοκληρωθεί η σημερινή πρώτη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής και προσέθεσε ότι είναι κατανοητό πως τα μάτια στρέφονται στην Κρήτη, διότι εκεί έχει υπογραφεί το μνημόνιο με την Αίγυπτο, «όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα εάν μιλάμε μόνο για την Κρήτη».

Είχε προηγηθεί στο βήμα ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος που είχε επανέλθει στο ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. «Έως εκεί που τελειώνουν τα όρια της συμφωνίας μας με την Αίγυπτο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Φαντάζομαι ότι η επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει και αυτό. Αλλά πάμε τώρα στα ανατολικά των Κυθήρων και ανατολικά και Βόρεια της Κρήτης, και γενικότερα στο Αιγαίο. Απεμπολούμε την κυριαρχία μας εκεί; Σε καμία περίπτωση. Έτσι κατάλαβα την απάντησή σας στον κ. Κατρούγκαλο το πρωί. Γιατί ερωτώμαι τι είπατε και λέω ότι σας κατάλαβα έτσι. Ίσως χρειαστεί να δώσετε μια διευκρίνιση. Όπως απαντήσατε στο συνάδελφό μου προκαλέσατε ερωτήματα. Ερωτώμαι κι εγώ, που ήμουν εδώ και σας κατάλαβα και είπα ότι αυτό εννοούσατε. Ότι η χώρα έχει ανά πάσα στιγμή να πράξει αυτό», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειας του δικαιώματος επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της όποτε αυτή το κρίνει σκόπιμο», είπε ο Νίκος Δένδιας και προσέθεσε: «Θέλω να σταθώ σε αυτό, διότι έγινε μια πολύ μεγάλη συζήτηση, για το πού, ποιος, πότε, τι. Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το δικαίωμα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα οπουδήποτε στην Επικράτεια της, οποτεδήποτε αυτή το κρίνει. Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι τα μάτια στρέφονται στην Κρήτη, διότι εκεί έχει υπογραφεί το μνημόνιο με την Αίγυπτο, όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα εάν μιλάμε μόνον για την Κρήτη.

Η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει οπουδήποτε θέλει, οποτεδήποτε θέλει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής σε αυτό, από το βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας. Και επίσης θέλω να χαιρετίσω την εξαιρετικά σημαντική, επαναλαμβανόμενη δήλωση του υπουργού της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρώφ, ο οποίος χαρακτηρίζει, αυτονόητα, απολύτως νόμιμη την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι διευρύνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της».

Τι ισχυρίστηκε η αντιπολίτευση

Υπέρ της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης «καλωσορίζοντας» την κυβέρνηση στην πολιτική που ως αντιπολίτευση την χαρακτήριζε ως «εθνικισμό», ζητώντας να υπάρξει τουλάχιστον τώρα μια «αυτοκριτική». Αναφορικά με το νέο γύρο των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν σύντομα, είπε πως «δεν πρέπει να κρύβουμε την αλήθεια, να μην ωραιοποιούμε την κατάσταση» καθώς «η Ελλάδα προσέρχεται διπλωματικά εξασθενημένη» και αυτές οι επαφές δεν εκκινούν «από εκεί που είχαν σταματήσει το 2016».

«Δίνουν και παίρνουν οι μεγάλες κουβέντες, ότι “ζούμε ιστορικές στιγμές”, ότι “η ελληνική επικράτεια μεγαλώνει”, ότι “αυξάνεται ο χώρος εθνικής κυριαρχίας από το 1947” και άλλα πολλά» ανέφερε Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο και σημείωσε: «Βέβαια, για να λέμε ολόκληρη την αλήθεια, περισσότερο πανηγυρίζουν κάποιοι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, οι οποίοι βάζουν ήδη στο χέρι τα οικόπεδα στην περιοχή του Ιονίου, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Γι΄αυτό, το ΚΚΕ αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα αυτό. Εδώ δεν χωρούν μεγάλα λόγια και πανηγυρισμοί».

Είπε ότι το ΚΚΕ έχει επισημάνει ξεκάθαρα πως «η χώρα μας όπως και όλα τα κράτη έχει δικαίωμα σε αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ν.μ., και στον καθορισμό της στη βάση της μέσης γραμμής όπου αυτό χρειάζεται». «Αυτό ισχύει και πρέπει να ισχύει ανεξάρτητα από το πότε θα ασκηθεί αυτό το δικαίωμα» τόνισε.

Ναι από ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση

Το ΜέΡΑ25 θα ψηφίσει “ναι” στο νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο, «για τον ίδιο λόγο που κανένας σοβαρός άνθρωπος, δεν δικαιούται να έχει αντίρρηση, στη χορήγηση ασπιρίνης σε καρκινοπαθή» ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης που ανέβηκε, νωρίτερα σήμερα στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής. Όπως όμως υπογράμμισε, «δεν παύει αυτή η συζήτηση να είναι εκτός βασικού θέματος, που είναι το Αιγαίο».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι το ΜέΡΑ25 παρακολουθεί με ενδιαφέρον την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, ενόψει των οποίων, σημειώνεται «ύφεση στις εντάσεις εκ μέρους της Άγκυρας» και «αυτό δεν είναι κακό». Αλλά όπως τόνισε, «αυτό που είναι κακό, είναι πως δεν υπάρχει εθνική στρατηγική». Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απευθύνθηκε στα κυβερνητικά έδρανα, λέγοντας: «Σας σέρνουν σε διμερείς διαπραγματεύσεις με επιδιαιτησία της κ. Μέρκελ και, στο βάθος, και του κ. Μπαϊντεν».

Υπέρ του νομοσχέδιο για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, υπογραμμίζοντας όμως πως «η επέκταση των θαλασσίων συνόρων μας έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε όλο το εύρος της θαλάσσιας περιμέτρου μας, όπως είναι απαράγραπτο δικαίωμά μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο». Προσέθεσε δε πως «όχι μόνο τα νησιά μας, αλλά και οι βραχονησίδες της Ελληνικής Επικράτειας μπορούν να αποτελέσουν βάση επέκτασης της Αιγιαλίτιδας ζώνης μας στα 12 ν.μ., με βάση τον ΟΗΕ».

Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε πως «αυτές οι άτυπες συνομιλίες για τη διευθέτηση διαφορών μας με την Τουρκία έγινε σε χρονισμό που εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες και των δύο χωρών», υπογραμμίζοντας ότι «ο καθορισμός των θαλασσίων συνόρων μας δεν χωρούν συζήτηση, καθώς, είναι προδιαγεγραμμένες από το Διεθνές Δίκαιο και όφειλε να γίνουν σεβαστές, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή ασάφεια σε αυτές».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι