Νοκ άουτ και η εφεδρεία για τεστ - Όλα στον ιδιωτικό τομέα;

-

Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση φαίνεται ότι είναι και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού μετά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) που έπαυσε να δέχεται δείγματα τεστ για τον κορονοϊό, "γονάτισε" και η εφεδρεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα το ethnos.gr, στο οποίο δημοσιεύεται έγγραφο από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής προς όλα τα νοσοκομεία, με το οποίο ζητά να σταματήσει η αποστολή δειγμάτων καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει λόγω του φόρτου εργασίας.

«Λόγω περιορισμένων αντιδραστηρίων και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο των εξετάσεων από τα Νοσοκομεία Αθήνας και Περιφέρειας και δεν θα παραλαμβάνει από αύριο 3.9.2020 δείγματα για μοριακό έλεγχο SARS-CoV-2 (Covid-19)» αναφέρει το έγγραφο.

Δεν προλαβαίνουν άλλα

Το εργαστήριο του ΕΚΠΑ σήκωσε τα χέρια ψηλά όταν σταμάτησε να δέχεται δείγματα για τεστ ο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, οπότε όλα κατευθύνονταν στο πρώτο.

Ο επικεφαλής του Εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής επιβεβαίωσε ότι πλέον θα εξετάζονται μόνο τα επείγοντα δείγματα από νοσοκομεία, γιατί το ΕΚΠΑ έχει ήδη αναλάβει τον μοριακό έλεγχο για το αεροδρόμιο αλλά και για τις κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ που πηγαίνουν σε ιδρύματα και κλειστές δομές. Το ΕΚΠΑ καθημερινά επεξεργάζεται 3000  δείγματα.

Τα νοσοκομεία

Τα δείγματα από τα νοσοκομεία θα αποστέλλονται σε ιδιωτικά κέντρα με μοριακούς αναλυτές και αντιδραστήρια και θα χρεώνονται στο κράτος 60 ευρώ το ένα.

Τα νοσοκομεία έχουν μεγάλο όγκο δειγμάτων, όχι μόνον από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που επανέρχεται από άδειες (π.χ. ο Ευαγγελισμός προχτές είχε στείλει 300 τεστ μόνον από εργαζόμενους), αλλά επειδή κάνει και τεστ σε προσερχομένους.

«Ο κόσμος κάνει μάλιστα ουρά στα εφημερεύοντα, επειδή δεν μπορεί να δώσει τα 100-120 ευρώ για τεστ στον ιδιωτικό τομέα. Καθώς οι εργοδότες ζητούν από τους περισσότερους εργαζόμενους που επανέρχονται από άδειες να κάνουν με δικά τους έξοδα τα τεστ, οι περισσότεροι προσπαθούν να    στριμωχτούν για τεστ σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο», είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.