Ντράγκι: Για το ράλι των ομολόγων φταίνε οι Ιταλοί, όχι η ΕΚΤ

-
112

Καθησυχαστικός για την ελληνική αγορά ομολόγων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αποδίδοντας την αύξηση των αποδόσεών τους στις αντίστοιχες αυξήσεις των ιταλικών ομολόγων, τι οποίες ωστόσο χαρακτήρισε τοπικό φαινόμενο.

Από την Ινδονησία, όπου βρέθηκε για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, ο Ντράγκι, ξεχνώντας τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και την αύξηση των επιτοκίων της Fed, είπε ότι η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα οφείλεται στις εξελίξεις στην Ιταλία.

Απέκλεισε εννοείται οποιαδήποτε συμμετοχή σε αυτές τις αυξήσεις του σχεδίου της ΕΚΤ να σταματήσει τις αγορές ομολόγων (το QE) στο τέλος του έτους. Επιχειρηματολόγησε μάλιστα επ’ αυτού λέγοντας ότι τον Ιούνιο που η ΕΚΤ πήρε την σχετική απόφαση οι αγορές δεν αντέδρασαν.

Για να αποδείξει μάλιστα ότι οι κινήσεις των αγορών ήταν αποτέλεσμα του ιταλικού ζητήματος, ο Ντράγκι έφερε ως παράδειγμα τη μείωση των διαφορών στις αποδόσεις (spreads) μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας. Πρόσθεσε δε σε αυτό το σημείο ότι η ΕΚΤ αγόραζε τα ιταλικά ομόλογα, όχι όμως και τα ελληνικά.

Ο Ντράγκι είπε επίσης ότι οι Ιταλοί αξιωματούχοι, η νέα αντισυστημική κυβέρνηση δηλαδή, πρέπει να σταματήσουν να αμφισβητούν το ευρώ και να «ηρεμήσουν» στη συζήτηση του προϋπολογισμού τους, χρεώνοντάς τους ότι έχουν προκαλέσει ήδη ζημιά στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

«Το πρώτο πράγμα (που πρέπει να γίνει) είναι να χαμηλώσουν οι τόνοι. Και μετά, το δεύτερο πράγμα είναι ότι πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία», είπε ο Ντράγκι, τονίζοντας την ανάγκη να εξετασθούν τα πραγματικά σχέδια για τις δαπάνες, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από τις δηλώσεις της κυβέρνησης.