Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - ΕΕ καλά κρατεί

-
67

Η εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσον αφορά τους δασμούς δεν έχει αναιρέσει τις «βαθιές διαφωνίες» των δύο πλευρών ως προς την εμπορική πολιτική, τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Ενώ στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε την προσφορά της ΕΕ να εξαλειφθούν εντελώς οι δασμοί στα αυτοκίνητα, χαρακτηρίζοντάς την ανεπαρκή, και υποστήριξε ότι η εμπορική πολιτική των Βρυξελλών είναι «σχεδόν όσο κακή όσο αυτή της Κίνας», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ο Τραμπ συμφώνησε τον Ιούλιο να απόσχει από την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ενόσω τα δύο μέρη προσπαθούν να άρουν άλλα εμπόδια στο διμερές εμπόριο, απόφαση που περιγράφηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μια σημαντική παραχώρηση από μέρους της Ουάσινγκτον.

Μιλώντας στην επιτροπή Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η επίτροπος Εμπορίου Μάλμστρεμ αναφέρθηκε στην ειδική ομάδα εργασίας των οποίων θα ηγηθούν η ίδια και ο Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και θα εξετάσει το πώς μπορεί να απαλειφθούν οι δασμοί σε βιομηχανικά αγαθά εκατέρωθεν.

«Δεν διαπραγματευόμαστε εμείς οτιδήποτε, έχουμε μια ομάδα εργασίας. Έχουμε βαθιές διαφωνίες με τις ΗΠΑ όσον αφορά την εμπορική πολιτική», τόνισε η Μάλμστρεμ.

Πολλά μέλη του ΕΚ είχαν ασκήσει οξύτατη κριτική στην πρόταση να συναφθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η λεγόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), οι διαπραγματεύσεις για την οποία όμως ανεστάλησαν μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ το 2016.

«Δεν θα ξαναρχίσουμε συνομιλίες για την TTIP. Μπορεί να υπάρξει μια πολύ πιο περιορισμένη εμπορική συμφωνία, η οποία θα επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στους δασμούς», ανέφερε η Μάλμστρεμ.

Η επίτροπος Εμπορίου ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να μηδενίσει τους δασμούς της στα αυτοκίνητα εάν οι ΗΠΑ πράξουν το ίδιο, πηγαίνοντας πολύ πιο μακριά από την προσωρινή συμφωνία που συνήφθη τον Ιούλιο.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Μπλούμπεργκ, ο Τραμπ δήλωσε για την πρόταση να μηδενιστούν οι δασμοί στα αυτοκίνητα ότι «δεν επαρκεί, οι Ευρωπαίοι αγοράζουν τα δικά τους αυτοκίνητα, όχι τα δικά μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδόν εξίσου κακή με την Κίνα, απλά μικρότερη», είπε.

Η ΕΕ συνεχίζει να διαφωνεί με τις ΗΠΑ, ειδικά εξαιτίας της αμερικανικής απόφασης να εμποδιστεί ο διορισμός επιδιαιτητών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), εξαιτίας των πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον με την επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας και εξαιτίας της σκληρής αμερικανικής στάσης έναντι της Κίνας.

Η Μάλμστρεμ επισήμανε ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες και πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί εκφράζουν ανησυχίες για το γεγονός πως πολλά αγαθά έχουν γίνει πολύ ακριβότερα στις ΗΠΑ εξαιτίας των δασμών.