Ο Ερντογάν φλερτάρει με τα ρωσικά μαχητικά Sukhoi

Ο Ερντογάν φλερτάρει με τα ρωσικά μαχητικά Sukhoi

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα και την αεροπορική βάση Ζουκόφσκι στα περίχωρα της Μόσχας, όπου διεξάγεται το διεθνές αεροπορικό σόου MAKS 2019. Πριν ξεκινήσουν οι διμερείς συνομιλίες, οι δυο ηγέτες επισκέφθηκαν το σημείο της στατικής έκθεσης του μαχητικού πέμπτης γενιάς Sukhoi Su-57, όπου οι κάμερες και ο φωτογραφικός φακός κατέγραψαν την λεπτομερή παρουσίαση, σε ένα γεωπολιτικό σόου πρωτοφανών διαστάσεων…

Το τουρκικό ενδιαφέρον για τα ρωσικά μαχητικά δεν είναι θεωρητικό, είναι όμως προς το παρόν κυρίως (γεω)πολιτικό. Οι Τούρκοι διαμηνύουν στις ΗΠΑ ότι δεν θα υποχωρήσουν στον “εκβιασμό” της μη παράδοσης των F-35 από τις ΗΠΑ, παρότι η χώρα τους είναι στις αναδόχους του προγράμματος. Έχουν επενδύσει ήδη περί το ένα δισεκατομμύριο δολάρια και έχει αποσπάσει για την αμυντική τους βιομηχανία χρυσοφόρο έργο στο πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας του μαχητικού.

Ο λόγος είναι η απόφαση προμήθειας των συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας μακρού βεληνεκούς, S-400 Triumf, με τους Αμερικανούς να υποστηρίζουν ότι τα προηγμένα συστήματα πρόσκτησης στόχων έχουν τη δυνατότητα αποκάλυψης μέρους τουλάχιστον των τεχνολογικών μυστικών του. Κατά συνέπεια, είναι “ασύμβατη” η ταυτόχρονη παρουσία των δυο συστημάτων στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Οι Ρώσοι έχουν ανακοινώσει ότι στις προτάσεις τους προς του Τούρκους συμπεριλαμβάνεται και το μαχητικό υψηλών επιδόσεων, σε κάθε περίπτωση, Sukhoi Su-35. Επί της ουσία αυτό σημαίνει πως αυτό το αεροσκάφος προσφέρεται στους Τούρκους ως άμεση λύση στα αμυντικά τους προβλήματα, για τον εκσυγχρονισμό της Αεροπορίας τους δηλαδή.

Παράλληλα, ανοίγουν την πόρτα συμμετοχής στο μη ολοκληρωμένο πρόγραμμα του μαχητικού πέμπτης γενιάς Sukhoi Su-57, προφανώς με κίνητρο ένα μέρος μεταφοράς της τεχνογνωσίας και κατασκευής του στην Τουρκία. Η απόφαση δεν είναι εύκολη ακόμα και για έναν πολιτικό όπως ο Ερντογάν. Όμως, το να επικρέμαται ως απειλή η προοπτική απόκτησης ρωσικών μαχητικών από μια ΝΑΤΟϊκή χώρα, αρκεί για να συνταράξει συθέμελα την Ουάσιγκτον και να λειτουργεί ακόμα αποτρεπτικά στην επιθυμία επιβολής σκληρότατων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας…

Αναμένεται η ολοκλήρωση των συνομιλιών, οπότε στις κοινές δηλώσεις θα μπορούσε να προκύψει “λαβράκι” στο θέμα της αμυντικής-εξοπλιστικής συνεργασίας. Κι αυτό, παρότι στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία, όπου οι θέσεις Τουρκίας και Συρίας μοιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετες…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι