Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας για τις σχέσεις με την Ελλάδα

Πεδίο μάχης η νύχτα γάμου! – Στο νοσοκομείο γαμπρός και νύφη

O υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας και εντεταλμένος της καγκελαρίας για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Νόρμπερτ Μπάρτλε, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Δομίνα Διαμαντοπούλου για τη συνεργασία Ελλάδας- Γερμανίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, το Ταμείο Ανάκαμψης, την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, τον ρόλο των Δήμων στην ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών, καθώς και για το ενδιαφέρον για γερμανικές επενδύσεις στη χώρα μας οι οποίες συνδέονται με το περιβάλλον και την παραγωγή ενέργειας.
Στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης σε συγκεκριμένα θέματα.

Για τις κοινές δράσεις των δύο χωρών σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Μπάρτλε ανέφερε ότι η Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ) ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια από τον Γιώργο Παπανδρέου και την Άνγκελα Μέρκελ. Σε αυτό το διάστημα, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες συνεργασίες σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής και τοπικής αυτοδιοίκησης -δήμων και περιφερειών. Τα ζητήματα με τα οποία έχει ασχοληθεί η ΕΓΣ σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η διαχείριση απορριμμάτων, η ψηφιοποίηση, ζητήματα ενεργειακά και περιβαλλοντικά, ο τουρισμός, ο τομέας της υγείας και η επαγγελματική κατάρτιση.

“Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, μπορούμε, εν μέρει, να συνδράμουμε στη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ γερμανικών πόλεων και των Δήμων Δράμας, Ξάνθης ή Χίου, παραδείγματον χάριν. Όταν ξεπεραστεί η κρίση του κορονοϊού, βασικός μας στόχος θα είναι να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και να προωθήσουμε εκ νέου την οικονομική ανάκαμψη”, τόνισε ο κ. Μπάρτλε.

Αναφορικά με την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης και το κατά πόσον οι χώρες που θα ενισχυθούν θα υπόκεινται σε αυστηρή επιτήρηση, ο κ. Μπάρτλε, τόνισε ότι το μότο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είναι “Να κάνουμε και πάλι την Ευρώπη ισχυρή, όλοι μαζί”. “Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, θα βάλει τα δυνατά της, ώστε τα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο να προσδιοριστούν γρήγορα και με τρόπο αποτελεσματικό. Τα ποσά είναι τεράστια: το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο σε 1,1 τρις ευρώ και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ στα 2 τρισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την ενίσχυση της οικονομίας”, δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η σημερινή κρίση είναι εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες.

“Τότε, είχαμε να κάνουμε με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τη διάσωση των τραπεζών, με τη διάσωση των κρατών. Τώρα, έχουμε να κάνουμε με μία πανδημία, η οποία αφορά τους πάντες. Πρέπει να ενισχυθεί η οικονομία, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να ανακάμψουμε οικονομικά. Επομένως, θα υπάρξουν κανόνες, χωρίς, όμως, την ανάγκη επιτήρησης. Δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Αντιθέτως, θα διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή κοινότητα να βγει από την κρίση σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν όταν εισήλθε σε αυτή”, τόνισε.

Σε ερώτηση για τη δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα στον Τουρισμό και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί στη χώρα μας σε 12μηνη βάση, ο κ. Μπάρτλε υπενθύμισε ότι: “Έχουν ήδη ολοκληρωθεί αρκετά project: όπως εκείνο στην Καβάλα με τον προσκυνηματικό τουρισμό και πεζοπορικό τουρισμό, το Epirus Trail στην Ήπειρο, για παράδειγμα, επιχειρούμε να αναπτύξουμε τον οινοτουρισμό, επιδιώκουμε την ανάπτυξη του ιαματικού και ιατρικού τουρισμού, ενώ προσπαθούμε να ενισχύσουμε και τον αθλητικό τουρισμό, με μαθήματα κατάδυσης, ποδηλατικό τουρισμό, ορεινή ποδηλασία και γκολφ. Πάνω απ’ όλα, πάντως, στον κλάδο του αθλητικού τουρισμού υπάρχει δυναμική προσέλκυσης στη χώρα εύπορων τουριστών και παράτασης της τουριστικής σεζόν. Με αυτό το ζήτημα μάλιστα θα συνεχίσει να ασχολείται η Ελληνογερμανική συνέλευση”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Για τον καθοριστικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Μπάρτλε ερωτήθηκε πώς η Ελλάδα μπορεί να το πετύχει με δεδομένη τη εμπειρία της Γερμανίας. Οπως τόνισε «δεν αρκεί να κινητοποιηθεί ο δημόσιος τομέας, αλλά απαιτείται η δραστηριοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, ενώ είναι απαραίτητη και η προθυμία των ανθρώπων για την ενσωμάτωση των προσφύγων στη χώρα τους».

Υπογράμμισε, πάντως, ότι τα ζητήματα που συνδέονται με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αποτελούν κοινή πρόκληση για την ΕΕ. “Σε αυτή τη συγκυρία απαιτείται- περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια- η ευρωπαϊκή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη και να βρει κοινές λύσεις. Αυτό δεν μπορούν να το πετύχουν μια-δυο χώρες μόνες τους, πρέπει όλοι να είμαστε αλληλέγγυοι. Για εμάς είναι σημαντικό να βρούμε μία κοινή ευρωπαϊκή λύση. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως να υποδεχόμαστε ασυνόδευτα παιδιά, αλλά αυτές δεν είναι παρά μικρότερες πτυχές του προβλήματος. Χρειαζόμαστε λύση με συμμετοχή όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε να επιλυθεί πραγματικά αυτό το πρόβλημα”, δήλωσε.

Ο κ. Μπάρτλε επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον στην Ελληνογερμανική Συνέλευση- για την ανάπτυξη έργων ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα. Επεσήμανε, εντούτοις, ότι αποτελεί, παγκόσμιο πρόβλημα και, ως εκ τούτου, είναι μικρό το όφελος για μία χώρα, εάν μία άλλη ρυπαίνει το περιβάλλον, καθώς και ότι η απόθεση απορριμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής είναι η χειρότερη λύση όλων και, γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας.

“Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η συνειδητοποίηση ότι τα απορρίμματα αποτελούν ανακυκλώσιμα υλικά. Στη Γερμανία αποκαλούμε τα σημεία αποκομιδής απορριμμάτων “σταθμούς συλλογής αξιοποιήσιμων απορριμμάτων”. Καλλιεργείται η νοοτροπία στους πολίτες να αποφεύγουν την παραγωγή απορριμμάτων και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους σε αξιοποιήσιμα και μη και, εν συνεχεία, τα αξιοποιήσιμα να χρησιμοποιούνται με άλλο τρόπο και τα υπόλοιπα για παραγωγή ενέργειας μέσω της θερμικής αξιοποίησης”, διευκρίνισε.

Εν συνεχεία, ο κ. Μπάρτλε αναφέρθηκε στη στήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης σε project στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθεί μία πιλοτική εγκατάσταση θερμικής αξιοποίησης απορριμμάτων, ενώ υπενθύμισε τη συνδρομή της ΕΓΣ στις αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία, ώστε να καταρτιστεί το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η θερμική αξιοποίηση απορριμμάτων. “Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προωθήσουμε τη θερμική αξιοποποίηση των απορριμμάτων”, τόνισε ο κ. Μπάρτλε και συνέχισε: “Έχουμε σημαντικούς αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια. Ένας εξ αυτών είναι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών -αντίστοιχη του Οργανισμού Πολιτικής Προστασίας. O επί μακρόν πρόεδρος του οργανισμού, Albrecht Broemme, με έχει συνοδεύσει στην επίσκεψή μου στην Αθήνα, για να μας συνδράμει”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι