Ο Κοτζιάς για τα δώδεκα μίλια, τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα

-
1188

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, εξέφρασε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αποκαλύπτοντας, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου, τι προβλέπουν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

Σημειώνοντας ότι με αυτήν την απόφαση «η εξωτερική μας πολιτική κλείνει ένα μεγάλο ζήτημα 120 ετών» και ότι «ανοίγει και υλοποιεί την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας, πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, από τότε που πήραμε τη Δωδεκάννησο», ανακοίνωσε ότι τα Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα είναι έτοιμα.

Εξήγησε επίσης ότι η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί. «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια», είπε ο Κοτζιάς, συμπληρώνοντας ότι αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι με αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς δεν πρόκειται για κυρίαρχα δικαιώματα, όπως είναι η ΑΟΖ, αλλά για κανονική «εδαφική κυριαρχία». «Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 μίλια, εκτός από τις περιοχές όπου είναι στενά και  πηγαίνουμε με την αρχή της μέσης γραμμής», είπε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών.

Κρήτη και Αντικύθηρα

«Η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα» ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς, κοινοποιώντας παραλλήλως ότι το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη.

Ο πρώην υπουργός μπήκε και σε λεπτομέρειες, σημειώνοντας ότι η επέκταση από τα Αντικύθηρα έως την Κρήτη απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους και ότι πρέπει να μετρηθεί ξανά το τμήμα από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.

Αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα, είπε, δείχνουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν ήταν να κάνει «αφαίρεση δικαιωμάτων από τον εαυτό μας» εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και πρόσθεσε ότι το σχέδιο επέκτασης είναι κλιμακωτό.